8
Mayıs
2024
Çarşamba
ESKİŞEHİR

Porsuk Çayı'nda kirlilik alarmı

Eskişehir Organize Sanayi Bölgesi'ndeki (OSB) fabrikaların, kimyasal atıklarını ön arıtma yapmadan Porsuk Çayı'na deşarj ederek çevre kirliliğe yol açtıkları bildirildi. 

Eskişehir Su ve Kanalizasyon İşleri Genel Müdürlüğü (ESKİ) yetkilileri, Alpu Yolu Sultandere Porsuk Çayı bağlantı noktasında inceleme yaptı. Kokan ve yüzeyindeki kimyasal atıklar belli olan sudan numuneler alan görevliler, ayrıca cihazlarla ölçüm yaptı. Bu arada kirletilen Porsuk Çayı'ndaki suyun, çiftçiler tarafından tarım arazilerinin sulamasında kullanıldığına dikkat çekildi. 

ESKİ Genel Müdürü Garip Yıldırım, yaptığı açıklamada, 1 Aralık 2004 tarihinde yayınlanan yönetmeliğe göre, Organize Sanayi Bölgeleri'ndeki fabrikaların 2 yıl içinde arıtma tesislerini tamamlamaları gerektiğini belirterek, "Gördüğünüz gibi suda tekstilden kaynaklanan boya kalıntıları var. Gerekli inceleme yapıldıktan sonra suyun içindeki maddelerin ne olduğu belirlenecek. Tedbir alınması gerekiyordu, logar kapağını da açık bırakmışlar. Daha önce biz kendilerine ön arıtmalarınızı çalıştırın, parametreleri yönetmeliklerdeki değerlerin altına indirin, o şartta bu suyu almaya devam ederiz dedik. Ancak, kriterleri sağlamadılar. Sınır değerleri aşılıyordu. Ön arıtma yapılmadan geldiği zaman bizim kriterlerimizi bozuyor. Şimdi, ön arıtma yapıyormuş gibi gösterip, atık sularını Porsuk Çayı'na veriyorlar" dedi. 

Her fabrikada bir arıtma tesisi zorunluluğu olmasına rağmen bazı işletmelerin sözkonusu tesisleri kurmadıklarını ifade eden Yıldırım, konuyla ilgili gerekli yasal işlemin başlatılması için Çevre Bakanlığı'na bilgi vereceklerini sözlerine ekledi.
iha
Yayın Tarihi : 11 Mart 2007 Pazar 18:02:38


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
Ümit YILDIZ IP: 88.230.142.xxx Tarih : 12.03.2007 21:59:29
Bence çok önemli bi haber bu. Ve hemen yetkililerin bişeler yapması gerekiyor diye düşünüyorum. Benim memleketim Rize ama Eskişehirde okuduğum için bu konu beni de yakından ilgilendiriyo tabi. En yakın zmanda yetkililerin işii yapması dileğiyle