4
Mayıs
2024
Cumartesi
ESKİŞEHİR

Rahatsızlığından ameliyatla kurtuldu

Eskişehir'de idrar kaçırma rahatsızlığı bulunan bir kadın, geçirdiği ameliyatla sağlığına kavuştu.

Özel Anadolu Hastanesi'ne gelen ve kendisinde idrar kaçırma rahatızlığı bulunduğunu belirten Emine Bulut (45), Üroloji Uzmanı Opr. Dr. Şaban Can tarafından muayene edildi. Ardından Bulut'a, doktor Can ve ekibi tarafından cerrahi operasyon yapıldı.

Üroloji Uzmanı Şaban Can, Emine Bulut'u gösterdiği medeni cesaretten dolayı kutladıklarını belirterek, "Bazı hastalıklar vardır ki, başımıza geldiğinde ya hangi bölüm doktoruna başvuracağımızı bilemeyiz. Ya da utanır, sıkılır derdimizi kimseye aktaramayız. Hastalığı kendi kendimize yaşar, hayat kalitemizi düşürürüz. Emine Bulut adlı hastamız, büyük bir medeni cesaret göstererek kendisinin başına gelen rahatsızlığı paylaştı ve bayanlarda sıkça karşılaşılan idrar kaçırma sıkıntısını yaşayan hastalar için yol gösterici olmayı hedefledi" dedi.

Can, toplumda sıklıkla ve özellikle doğumu zor geçmiş bayanlarda karşılaşılan idrar kaçırma meselesine sıkça rastlanıldığını vurgulayarak, şunları söyledi:
"Hastaların eğilip doğrulurken, yerden herhangi bir şey kaldırırken, öksürüp hapşırırken idrar kaçırması durumuna, tıp dilinde 'stress inkontinans' diyoruz. Daha çok iki tipi mevcut. Bunların yüzde 90-95'i idrar torbasının aşağıya sarkmasına bağlı meydana geliyor. Bunun sebebi, daha çok zor doğumlar, sürekli ağır yük kaldırılması, bayanların rahminin alınması ya da doğuştan meydana gelebiliyor. Çok daha az görülen ikinci sebep ise, idrar kanalının (üretra) spinter (kapakçık) fonksiyonunu kaybetmesine bağlı kapanamamasından kaynaklanan idrar kaçırmadır. Bu hastaların sürekli idrar kaçırması, hastaların hayatlarında kısıtlamalar yapmalarına sebep olur. Eşi ve çocukları gibi yakın çevresi ile olan diyalogları olumsuz etkilendiği gibi sosyal hayatları üzerinde de etkisi vardır. Yapılacak müdahaleden sonra hasta yeniden dünyaya gelmiş gibi olur. Daha önce alışık olduğu sosyal çevresine dönebilir. İdrar kaçırma şikayetiyle bize başvuran hastalara uyguladığımız 'TOT' operasyonu bir asma (siling) yöntemidir. Daha önce operasyon geçirmiş, çok şişman olan ya da diğer operasyonların uygulanamayacağı hastalarda başarıyla uygulanabilmektedir. 'TOT' cerrahisi hastalar için son derece kolay, oldukça kısa süren ve hastanede kalış süresi çok kısa olan bir operasyondur. Hastanın iyileşme süresi de hızlıdır."

Yeniden sağlığına kavuşan Emine Bulut ise, kendisiyle ilgilenen doktoruna ve diğer sağlık görevlilerine teşekkür etti.

İHA
Yayın Tarihi : 12 Mart 2009 Perşembe 14:08:36


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?