6
Mayıs
2024
Pazertesi
ESKİŞEHİR

Sağlık çalışanları iş bıraktı!

Eskişehir'de döner sermayeden kendilerine ödeme yapılmadığını gerekçe gösteren sağlık çalışanları, iki saat iş bırakma eylemi yapıp yürüyüş düzenledi.

Türkiye Kamu-Sen'e bağlı Türk Sağlık-Sen ve KESK'e bağlı SES üyeleri, Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nin poliklinikler girişinde toplandı.

İki saatlik iş bırakma eylemi yapan grup, Meşelik Kampüsü'nde döviz ve pankartlar taşıyıp slogan atarak Tıp Fakültesi dekanlık binası önüne kadar yürüdü. Grup adına konuşan Türk Sağlık-Sen Eskişehir Şube Başkanı İsmail Türk, sendika olarak toplu görüşmelerde ve yapılan girişimlerde sağlık ve sosyal hizmet çalışanlarının meselelerini çözmek için mücadele ettiklerini söyledi.

Sendikalarının üniversite hastanelerindeki sözleşmeli personele döner sermaye ödenmesi ve döner sermaye oranlarının artırılması yönünde çalışmalar yaptığını ifade eden Türk, "Daha önce üniversite hastanelerinde görev yapan sağlık çalışanları, Sağlık Bakanlığı'na bağlı hastanelerde görev yapan meslektaşlarından daha az döner sermaye alıyordu. Sözleşmeli personel ise döner sermayeyi hiç alamıyordu. TBMM, YÖK ve Maliye Bakanlığı nezdinde bu haksızlığa son verilmesi için görüşmelerde bulunduk. Kanun tasarısı taslağı hazırlayarak bu adaletsizliğe nasıl son verileceğinin yolunu gösterdik. Bu kararlı ve azimli çalışmalarımız sonucunda da üniversite hastanelerinde döner sermaye oranlarını yüzde 100'den yüzde 150'ye yükseltilmesi ve sözleşmeli personele de döner sermaye ödenmesi kanunlaştırıldı. Eylül ayında kanunun yürürlüğe girmesiyle kanunda öngörüldüğü gibi ekim ayında personele gerekli ödemelerin yapılması gerekiyordu. Fakat ne yazık ki idareyle her türlü diyalog yoluyla görüşmelerimiz fayda vermedi. Üniversite
hastanemizde bu kanunun gereği yerine getirilmedi" iddiasında bulundu.
İsmail Türk, Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nde çalışan personelin eksik döner sermayeye mahkum edildiğini iddia ederek, ''Sözleşmeli personele ise döner sermaye ödenmemekte ısrar edildi. Bunun adı düpedüz hukuksuzluk, kanun tanımamaktır'' diye konuştu.

Yasayla güvence altına alınan döner sermaye hakkını gasp etmenin kimsenin hakkı ve haddi olmadığını savunan Türk, şunları söyledi:

''Üniversite yönetimleri bu konuda duyarlı davranmalı, çalışanlarının mağduriyetlerine yol açan ve suç olan bu uygulamadan bir an önce vazgeçmelidirler. Kanun çıkmamış gibi davranarak geçmişteki uygulamalarını devam ettirmekte ısrar eden üniversite hastanesi, karşısında bugün olduğu gibi yarın da bizi bulacaktır. Sendika olarak buradan hastane yetkililerini son kez uyarıyoruz. Kanunu çiğniyor, suç işliyorsunuz. 'Çalışanların alın terinin karşılığını eksiksiz olarak ödeyin' diyoruz. Bu çağrımıza kulak verilmez ve üniversite hastanesi personeli yine mağdur edilmeye devam edilirse, bugün yapmış olduğumuz iki saatlik iş bırakma eylemimiz daha da büyüyecek, sorun yine çözüme kavuşmazsa en kısa zamanda üniversite hastanesi ve döner sermaye yönetim kurulu hakkında suç duyurusunda bulunup dava açacağız."

Sağlık çalışanlarının eylemine bazı sendika, sivil toplum örgütü temsilcileri de destek verdi. Grup, basın açıklamalarının okunmasının ardından dağıldı.

İHA
Yayın Tarihi : 14 Kasım 2008 Cuma 15:27:24


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?