4
Mayıs
2024
Cumartesi
ESKİŞEHİR

Sağlık çetesi hakim karşısında

Eskişehir'de düzenlenen sağlık operasyonunda, "suç işlemek amacıyla kurulan örgüte üye olmak, ihalelere fesat karıştırmak" ile suçlanan ve aralarında Sağlık Bakanlığı Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürü, bazı hastanelerin başhekim ile müdürlerinin de bulunduğu 6'sı tutuklu toplam 25 sanığın yargılanmasına başlandı.

Eskişehir 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen, "edimin ifasına fesat karıştırmak, kamu kurum ya da kuruluşlarının ihalesine fesat karıştırmak, suç işlemek amacıyla kurulan örgüte üye olmak, suç işlemek amacıyla örgüt kurmak ve ihaleye fesat karıştırmak" davasının bugünkü ilk duruşmasına, 20 sanık katıldı.

''Hile, vaat, tehdit, nüfuz kullanmak, çıkar sağlamak, anlaşmak, rüşvet suretiyle ya da başka yollarla ihaleye ilişkin işlemlere fesat karıştırmak ya da buna teşebbüs etmek" ile suçlanan ve tutuksuz yargılanan Sağlık Bakanlığı Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürü S.Ç., mazeret bildirerek duruşmaya katılmadı.
Duruşmada tek tek ifade veren sanıklar, suçlamaları reddetti. Sanıklardan F.Y. olayın telefonda yaptığı boş bir şakadan ibaret olduğunu öne sürdü.

Şirket personeli Z.O. isimli kadın da suçlamayı kabul etmezken, telefon görüşmelerini hatırlamadığını ifade etti. Sanık A.B. ise, "Hiçbir zaman ihaleye fesat karıştırmadım. Çete üyesi değilim. Sanıkların hiçbirisiyle ekonomik ve sosyal bağlantım yoktur. Sadece şirketimizin adının bir telefon görüşmesinde geçmesinden dolayı bugün buradayım" dedi.

Tutuklu sanık B.A. da duruşmada verdiği ifadesinde, "İddianamede çok ağır suçlanıyorum. Örgüt kurduğumdan bahsediliyor. İddianamede, suç olmayan konular suç olarak gösterilmiştir. Suçlamalar hayal bile edilemez, kabul etmiyorum. Türkiye'nin, Kamu İhale Kurumu'nun internet sitesinden ulaşabildiği bilgilere bizim telefonla ulaşmamız suç sayılmıştır" diye konuştu.

Sanıklar B.A. ve kardeşi E.A. ele başılığında, A.B., H.K., K.K., Y.E., Y.Ö., K.K., N.B., S.Y., H.İ., A.B., suç tarihinde Bozüyük Devlet Hastanesi'nde başhekimlik görevinde bulunan Z.G., Eskişehir Ağız ve Diş Sağlığı Müdürü M.A., Sağlık Bakanlığı Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürü Dr. S.Ç., Sivrihisar Devlet Hastanesi'nde memur Z.O. ve diğer zanlıların, 2008 yılı Eylül ayı öncesinde Eskişehir ile Sivrihisar ve Mihalıççık ilçelerinde kamu kurum ve kuruluşlarında gerçekleştirilen temizlik, yemek, hizmet alımı, otelcilik hizmeti, personel alımı gibi ihalelere katıldıkları, ihalelerde, ''usulsüzlük yaptıkları, ikili ilişkileri kullanarak ihale aldıkları, haksız kazanç temin etmek üzere bir araya gelip belirli dönemlerde yapılan ihalelere anlaşarak katıldıkları, ihalelerin bazılarında nüfuz kullandıkları'' iddia ediliyor.

Suç işlemek maksadıyla örgüt kurdukları ve ihalelere fesat karıştırdıkları öne sürülen B.A. ve kardeşi E.A.'nın 2 yıldan 6 yıla kadar, örgüte üye oldukları iddia edilen diğer sanıkların ise 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezasına çarptırılmaları isteniyor.

Eskişehir'de 16 Eylül 2008 tarihinde düzenlenen operasyonda yakalanan B.A. ile kardeşi E.A. ile Y.E., Z.G., H.K. ve A.B. tutuklanmıştı. Diğer zanlılar Dr. S.Ç., H.İ., F.Y., Z.O., A.B., Y.Ö., M.A., B.T., K.K., M.U., N.B., M.Y., M.B., K.K., S.Y., A.B., S.S., M.D. ve R.B. ise tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılmıştı.

İHA
Yayın Tarihi : 8 Nisan 2009 Çarşamba 14:13:38
Güncelleme :8 Nisan 2009 Çarşamba 14:20:50


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?