6
Mayıs
2024
Pazertesi
ESKİŞEHİR

Şebeke suyuna bilgisayarlı kontrol

Eskişehir Büyükşehir Belediyesi, şebeke suyu hatlarını bilgisayar sistemiyle kontrol altında tutacak.

Belediyeden yapılan açıklamaya göre, Avrupa Yatırım Bankası'ndan finansmanı sağlanan "Kentsel Gelişim Projeleri" paketinde yer alan Eskişehir su temin ve dağıtım şebekesine 'scada' sistemi kurulması hayata geçiriliyor.

İhalesi ESKİ Genel Müdürlüğü'nde gerçekleştirilen sistem ile ana şebeke hatlarına kurulacak ve radyo frekansı üzerinden takip edilecek sistem ile şebeke suyu hatlarının basıncı, Eskişehir'in her noktasında eşit tutulacak. Yeni sistem için ESKİ Genel Müdürlüğü’ne bilgisayar kontrol merkezi kurulacak. Bu merkez, kent genelindeki ana şebeke suyu hatlarının vanalarına yerleştirilecek ve vanaları otomatik olarak açıp, kapayacak mekanizmaları radyo frekans sinyalleri ile kontrol altında tutacak.

Böylece, kentin tamamındaki su basıncı tazyikinin şehrin her bölgesinde aynı olması sağlanacak. Herhangi bir noktada su borusunun patlaması durumunda, o noktaya su akışını sağlayan vana merkezdeki bilgisayar üzerinden gönderilecek sinyaller aracılığı ile otomatik olarak kesilerek, su kayıpları engellenecek. Patlak olan noktaya da zaman kaybı olmadan müdahale edilebilecek.

İHA
Yayın Tarihi : 1 Aralık 2008 Pazartesi 13:51:45


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?