6
Mayıs
2024
Pazertesi
ESKİŞEHİR

Sigarada 300 kanserojen var

Türkiye'nin önde gelen kanser uzmanlarından Prof. Dr. Bülent Berkarda, "Sigaranın içinde 300 çeşit kanser yapan madde bulunuyor ve her 100 kanserli hastadan 30’unun rahatsızlığının sebebi sigaradır" dedi.


Anadolu Üniversitesi'nin (AÜ) kuruluşunun 50. yıldönümü faaliyetleri çerçevesinde düzenlenen "Kanserden korunma" konulu konferansta konuşan İstanbul Üniversitesi eski rektörlerinden ve Cerrahpaşa Tıp Fakültesi emekli öğretim üyesi Prof. Dr. Bülent Berkarda, kanser hastalığının tedavisinin zor ve maliyetli olduğunu söyledi. Berkarda, kanserden korunmayı herkesin kendi kendine yapabileceğini, ancak kanser tedavisi için uzmana ihtiyaç duyulduğunu belirterek, "Kanser hastalığının iç ve dış olmak üzere iki ana sebebi vardır. Ailesinde kanser hastası olan kişiler, yakından izlenmeli ve bu kişilere genetik danışmanlık yapılması gerekiyor. Bireyler, kansere sebep olan dış etkenlere hakim olabilir ve kendilerini bunlardan koruyabilir. Kansere yol açan dış etkenlerin başında ise sigara geliyor" diye konuştu.


Sigaranın içinde 300 çeşit kanser yapan madde olduğunu ve 100 kanserli hastadan 30’unun sigara sebebiyle kanser olduğunu ifade eden Prof. Dr. Bülent Berkarda, şunları söyledi:


"Sigaradan sonra ikinci dış etken, düzenli alınan alkoldür. Besin maddelerinde şeker, yağ ve fazla tüketilen et de zararlıdır. Şeker ve karbonhidrat ihtiyacı, sebze ve meyvelerden alınmalı. Herkes besinlerin kalori miktarlarına dikkat etmeli. Fazla kilo alınmaması ve su tüketimine de önem verilmesi gerekiyor."


Berkarda, kanserin belirtileriyle ilgili olarak şöyle konuştu:


"Hiç geçmeyen öksürük, ağızdan ya da başka bir vücut deliğinden kan gelmesi, bir yerde bir şişlik olması ve onun inmemesi gibi değişiklikler görüldüğünde hekime gidip, bir araştırma yapılması lazım. Hastalığın çok ileri düzeye ulaşmasını beklememek gerekir. Kanser, kısa sürede oluşan bir hastalık değildir. Seneler sonunda ortaya çıkıyor. Bu yüzden herkesin bilinçli yaşaması lazım."

iha
Yayın Tarihi : 9 Mart 2008 Pazar 15:13:09


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?