9
Mayıs
2024
Perşembe
ESKİŞEHİR

Son İstiklal gazisi taburcu edilmiyor

Eskişehir'de yaşayan ve 11 gün önce kalp ritminde düzensizlik tespit edilmesi üzerine Eskişehir Osmangazi Üniversitesi (ESOGÜ) Tıp Fakültesi Hastanesi'ne kaldırılan İstiklal Savaşı'nın son gazisi Yakup Satar (109), bir süre daha tedavi görecek.


ESOGÜ Tıp Fakültesi Kardiyoloji Ana Bilimdalı Başkanı Prof. Dr. Necmi Ata, Satar'ın tedavisinde bazı küçük problemler sebebiyle eve hazır gelmediğine kanaat getirerek, taburcu etmeyi ertelediklerini açıklayarak, "Dün kalp pilini çıkardık. Bu yüzden olmuş olabilir, bazı testlerinde yüksek değerler belirledik. Bugün belki evine gönderecektik. Ancak, şimdilik taburcu olmasını erteledik. Eve hazır hale gelmesini sağladıktan sonra taburcu edeceğiz. Sağlık durumu gayet iyi. Kendisi yardımla tuvalete de gidebiliyor" dedi.

 
Yakup Satar'ın hastaneye ilk geldiğinde şuurunun tamamen kapalı olduğunu kaydeden Ata, "Kalp ritminde bozukluk vardı. Tedaviye süratle cevap verdi. Bizim beklediğimizden bile hızlı. Şuuru yerine geldi. Şimdi derdini anlatabiliyor, itirazlar edebiliyor. Nerede olduğunu biliyor. 3-4 gün önce ağızdan yeme ve içmesine başlandı. Kalıcı kalp piline ihtiyaç duyup, duymayacağını düşünüyorduk. Dün de taktığımız geçici kalp pilini, kalp ritmi düzene girdiği için çıkardık" diye konuştu.


Prof. Dr. Necmi Ata, asırlık gazinin kalp rahatsızlığının devam ettiğini kaydederek, şunları söyledi:
"Gazi amcamızı tamamen düzelttik, yeniledik diye bir şey sözkonusu değil. Evde bakımının, tedavisinin devam etmesi lazım. Biz hastane ortamında mümkün olduğunca ziyaretleri engelledik. Özellikle evinde ziyaretçi problemi olacaktır. Ziyaretler kendisini yorar, bu hususta ailesini uyaracağız".


Yakup Satar'ın kendisine savaş anılarını anlattığını dile getiren Ata, "Ben sadece İstiklal Savaşı gazisi olduğunu biliyordum. 1. Dünya Savaşı'nda Irak cephesinde esir düştüğünü, İstanbul'dan buraya yaya olarak geldiklerini anlattı" dedi.


Kırım'da doğup, ailesiyle Eskişehir'e göç eden ve Osmanlı Devleti'nin 1. Dünya Savaşı'na katılmasıyla Basra Cephesi'nde savaşan gazi Satar'ın 6 çocuğu, 48 torunu bulunuyor.

iha
Yayın Tarihi : 3 Temmuz 2007 Salı 17:29:39
Güncelleme :3 Temmuz 2007 Salı 17:32:41


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?