3
Mayıs
2024
Cuma
ESKİŞEHİR

Su şebekesine bilgisayar sistemi

Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen, Eskişehir'in tamamındaki şebeke suyu altyapısını bilgisayarlarla kontrol altına tutacak sisteminin ihalesini kazanan firma yetkilileri ile noter huzurunda sözleşme imzaladı.

Başkan Prof. Dr. Büyükerşen, Eskişehir'in tamamına yakın kısmındaki şebeke suyu hatlarını baştan sona yenilediklerini belirterek, "Şebeke suyu hatlarını yeniledikten sonra şimdi de bu hatları bilgisayar sistemi ile kontrol altında tutacak, suyun tazyikini tüm bölgelerde eşitleyecek olan 'Scada' sistemini kuruyoruz. Kısa bir süre önce ESKİ Genel Müdürlüğü'nde yapılan ve Avrupa Yatırım Bankası'nın onayına sunulan 'Scada' ihalesini kazanan firma ile sözleşme imzaladık. En geç 6 ay içinde devreye alınacak sistemin ESKİ Genel Müdürlüğü'ne ve kentimize şimdiden hayırlı olmasını diliyorum" dedi.

Büyükşehir Belediyesi, yenilenen kullanma suyu hatlarının basınç ve şebeke kontrolünün yapılması ile hatların sağlıklı çalışmasını 'Scada' sistemi ile kontrol altında tutacak. Yeni sistem için ESKİ Genel Müdürlüğü'ne bilgisayar kontrol merkezi kurulacak. Bu merkez, kent genelindeki ana şebeke suyu hatlarının vanalarına yerleştirilecek ve vanaları otomatik olarak açıp, kapayacak mekanizmaları radyo frekans sinyalleri ile kontrol altında tutacak. Böylece, kentin tamamındaki su basıncı tazyikinin şehrin her bölgesinde aynı olması sağlanacak. Herhangi bir noktada su borusunun patlaması durumunda, o noktaya su akışını sağlayan vana merkezdeki bilgisayar üzerinden gönderilecek sinyaller aracılığı ile otomatik olarak kesilerek, su kayıpları engellenecek. Patlak olan noktaya zaman kaybı olmadan müdahale edilebilecek

İHA
Yayın Tarihi : 13 Ocak 2009 Salı 22:31:45


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?