6
Mayıs
2024
Pazertesi
ESKİŞEHİR

Sürel yeniden ticarete dönüyor

Eskişehir’in ulusal markalarından Süsler’in eski patronu Metin Sürel, yeni yatırımlarla tekrar ’ticarete ve sanayiye’ dönüyor.

Türkiye’nin ilk soba imalatçılarından Süsler’in Eskişehir’deki fabrikasını geçen yıl İtalyan Candy’ye satan Metin Sürel, elde ettiği satış geliriyle Eskişehir’e Türkiye’nin en iddialı okullarından TED Koleji’nin bir şubesini açacak. 9 milyon YTL’lik ilk yatırım bütçesi olan Eskişehir TED Koleji 2008-2009 eğitim öğretim yılında hizmete başlayacak. Sürel’in ikinci yatırımı ise sanayi alanında olacak. Metin Sürel, İstanbul’da yaklaşık 5 milyon YTL’lik yatırım bütçesi olan bir ’yalıtımlı tuğla’ fabrikası kuracak.

KIZIM ’EĞİTİM’ DEDİ: "Satışın üzerinden yaklaşık 1 yıl geçti. Biz de bu arada hangi alanlarda yatırım yapalım diye araştırdık ve bazı kararlar aldık" diyen Metin Sürel, kızı Fatma Banu Kurt’un özel ilgisi nedeniyle Eskişehir’de eğitim yatırımı yapma kararı aldıklarını söyledi. Sürel şöyle konuştu: "Aslında ben de eskiden beri eğitim sektörüyle ilgileniyordum. 1992’de bir kolej ortaklığı yapacaktık son anda olmamıştı. Şimdi eğitim konusu gündemime gelince Eskişehir’e kalıcı ve yararlı bir yatırım olacağı için ’olur’ dedim. TED Eğitim Kurumları’yla Eylül ayında imzaları attık. Bizim şehir içinde 50 dönümlük bir arsamız vardı. Orada yatırıma başladık. Yaklaşık 600 öğrenci alarak başlayacağız. Tam kapasiteye ulaşınca 1.500 öğrencimiz olacak."

İSTANBUL’DA FABRİKA: Süsler’in yeni sahibi Candy ile yaptıkları anlaşma gereği 3 yıl aynı alanda faaliyet gösteremeyeceğini söyleyen Metin Sürel, "Ancak ben sanayiciyim ve snayisiz duramam. Şimdi eski işimizle ilgisi olmayan bir alanda İstanbul’da da fabrika kurmaya hazırlanıyoruz. 5 milyon YTL’lik bir yatırımla çok özel ve patentli bir ürün olan ’yalıtımlı tuğla’ üretmek için yeni bir tesis kuracağız. Bu yatırımı da oğlum Murat çok istedi. Bu yatırım da onun için" dedi.

SÜSLER İLKLERİN MARKASIYDI: Babası Basri Sürel’in Türkiye’de ilk kuzine sobasını yapan kişi olduğunu belirten Metin Sürel şöyle konuştu: "Babam Bulgaristan’dan göçüp gelmiş 1937’de kuzine sobalarını Eskişehir’de yapmaya başlamış. Biz 4 kardeş onun yolundan gittik ve 1956’ya kadar küçük bir atölyede üretim yaptık. 1956’dan itibaren de Eskişehir’deki küçük sanayi çarşısında dükkanımız oldu. İlk döküm sobaları, emayeleri, radyanları yapan firma olduk. Sonra fırın, kombi, termosifon, ocak da üretmeye başladık. 2006’da Süsler’i sattığımızda 638 işçimiz ve 71 milyon YTL ciromuz vardı. Ciromuzun yarısı da ihracattı. Satış nedenimiz ise küresel rekabette artık şartların zorlaşması ve bizim alanımızdaki üretimin büyük ölçeklerde yapılmasının şart olmasıydı. "

Eskişehir’de, yan sanayi yatırımı da yapabiliriz

HALEN, Metal Sanayi Mamülleri Sanayi ve Ticaret A.Ş.’nin sahibi olduğunu ve kendisinden Süsler’i satın alan Candy gibi küresel firmalar için Eskişehir’de yan sanayi yatırımı da yapabileceğini söyleyen Metin Sürel şöyle konuştu: "Sektörümüzde rekabet çok yoğunlaştığı ve çok daha büyük ölçekte üretimler gerektiği için Süsler’i satmıştık. Aslında hedefimiz bu alanda küresel bir yan sanayici olmaktı. Eskişehir’de bu konuda yan sanayi yatırımı da yapabiliriz. Bu konudaki arayışlarımız sürüyor. Eskişehir’e Candy gibi dev bir firmayı getirdiğimiz için mutluyuz. Candy’den Eskişehir’e daha çok yatırım yapmasını ve 50 yıllık Eskişehir markası olan Süsler’i yaşatmasını bir dünya markası yapmasını bekliyoruz. Umarız bu yönde çalışırlar. Çünkü hem Eskişehir’in hem de Türkiye’nin daha fazla üretime ve istihdama ihtiyacı var."

Süsler’de yüzde 1’i var

METİN Sürel’in Süsler’de yüzde 1’lik sembolik hissesi bulunuyor. Süsler’i satın alan Candy’nin küresel cirosu 1 milyar euronun üzerinde. Hoover markasının da sahibi olan Candy, Türk tüketicisinin yakından tanıdığı bu markayı da yeniden pazara sundu. Candy’nin yönetim kurulu başkanı Aldo Fumagalli, Süsler’in satışının gerçekleştiği günlerde yaptığı açıklamada birkaç ay içinde 2.5 milyon euro’luk yeni yatırım yapacaklarını söylemiş, ciroyu da 3-4 yıl içinde ikiye katlyabileceklerini belirtmişti.

Hürriyet
Yayın Tarihi : 7 Ocak 2008 Pazartesi 13:30:23


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?