6
Mayıs
2024
Pazertesi
ESKİŞEHİR

Tarhan davasına zaman aşımı

Eskişehir'de, 17 Ağustos depreminde çökerek 33 kişiye mezar olan Tarhan Apartmanı'yla ilgili dava zaman aşımına uğradı.

Sanıkların yerel mahkeme tarafından iki kere suçlu bulunmasına rağmen serbest kalması ise arkada birçok soru işareti bırakan ilginç gelişmelerin sonunda meydana geldi. Deprem sonrası açılan davada Eskişehir Ağır Ceza Mahkemesi, olayda sorumlulukları olduğu iddia edilen sanıkların tamamına 'ihmal ve tedbirsizlik nedeniyle birden fazla insanın ölümüne neden olmak' suçundan 3 yıl 6'şar ay hapis cezası verdi. Sanıklar kararı temyize götürdü. Yargıtay kararı bozdu ve dosyayı yeniden görülmesi için yerel mahkemeye gönderdi. Mahkeme, ikinci yargılama sonunda, zaman aşımının dolmasına 2 saat kala verdiği kararda, sanıklardan birine hapis cezası verirken, diğerlerini beraat ettirdi. Mağdurlar aynı gün kararı temyize götürdü. Yargıtay, yaklaşık bir yıl sonra 'bozma' kararı verdi; ancak dava 'zaman aşımından' çoktan düşmüştü. Yavaş işleyen yargı sistemi nedeniyle 33 kişinin öldüğü olayda suçlu bulunamadı.

Türkiye'yi yasa boğan 17 Ağustos Marmara Depremi, Eskişehir'de de hissedildi. Depremin etkisiyle yerle bir olan Tarhan Apartmanı'nda 33 kişi öldü, 27 kişi de yaralandı. Apartmanın yıkılmasında sorumlulukları bulunduğu belirlenen müteahhit Haşim Güngörsün, dönemin Büyükşehir Belediye Başkanı Orhan Soydaş, Belediye Planlama Dairesi Başkanı Ahmet Korkmaz, Belediye İmar İşleri Müdürü Erdin Erol, Belediye İmar Müdürlüğü yetkilisi Mehmet Sonkaya ve apartmanın altında galerisi bulunan Ertuğrul Uzun hakkında Eskişehir Ağır Ceza Mahkemesi'nde kamu davası açıldı. Mahkeme, bilirkişi raporlarını da göz önüne alarak 2003 yılında davayı karara bağladı. Bütün sanıklar hakkında 'ihmal ve tedbirsizlik nedeniyle birden fazla insanın ölümüne neden olmak' suçundan 3 yıl 6'ar ay hapis cezası verdi. Sanıklar, temyiz için davayı Yargıtay'a taşıdı. Yargıtay, yaptığı incelemede, eksik yargılama yapıldığı gerekçesiyle davayı bozarak, dosyayı yerel mahkemeye geri iade etti. İkinci mahkeme ise 16 Şubat 2007 tarihinde zaman aşımının dolmasına iki saat kala karara bağlandı. Mahkeme ikinci yargılama sonunda, Tarhan Apartmanı müteahhidi Haşim Güngörsün'e 'gereken özeni göstermemek, sakat bina yapmak ve binanın yıkılmasına sebebiyet vermek' suçlarından 3 yıl 4 ay hapis ve 50 YTL adli para cezası verdi. Diğer sanıklar ise beraat etti. Bu kez mağdurlar, kararı aynı gün Yargıtay'a taşıdı. Dosyayı inceleyen Yargıtay 9. Ceza Dairesi, konuyla ilgili kararını 18 Şubat 2008 tarihinde verdi. Yargıtay 9. Ceza Dairesi, davayı bozdu ve kararı yerel mahkemeye gönderdi.

33 kişi öldü; ancak ortada suçlu yok!

Dava, Yargıtay'ın bozma kararına rağmen zaman aşımının devreye girmesiyle otomatik olarak düştü. Bilirkişi raporlarına göre de suçlu bulunan zanlılar, 7,5 yılın sonunda zaman aşımı yüzünden ceza almaktan kurtuldu. Olayda eşi ve çocuklarını kaybeten Metin Basmacı, "Burada 33 insan öldü. Ama buna rağmen ortada suçlu bulunamadı." dedi. Mağdur yakınları konuyu Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne taşıyacaklarını söyledi. Mağdur avukatları, zaman aşımı süresinin dolmasına 2 saat kala verilen mahkeme kararını neden temyiz ettikleri sorusuna karşılık ise ileride açılması muhtemel tazminat davalarını gerekçe gösterdi. Bilirkişi raporlarında zanlıların suçlandığını belirten avukatlar, "Muhtemel bir bozma kararı dava zaman aşımından dolayı düşmüş olsa bile açılacak tazminat davalarında referans olarak değerlendirilir." dedi. Eskişehir Barosu Başkanı Yusuf Yıldırım ise "Bir davanın zaman aşımına uğraması bir nevi aftır." görüşünü dile getirdi.

zaman
Yayın Tarihi : 20 Mart 2008 Perşembe 18:18:33
Güncelleme :20 Mart 2008 Perşembe 19:09:58


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
Talat Sivri IP: 88.227.78.xxx Tarih : 22.03.2008 23:29:49

tarhan apt.mında eşim ve iki oğlum vefat etti.kusuru olanlardan ahirette yakalarına yapışacağım.