4
Mayıs
2024
Cumartesi
ESKİŞEHİR

Tarih gün ışığına çıkarılıyor

Eskişehir'de, Anadolu Üniversitesi (AÜ) tarafından yürütülen Şarhöyük kazısıyla şehre adını veren tarihi yerleşkenin ortaya çıkarılacağı bildirildi.

Anadolu Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü tarafından Şarhöyük’te yürütülen kazı çalışmaları için öğrenciler ve öğretim elemanlarının da katıldığı bir kamp kuruldu. Anadolu Üniversitesi Arkeoloji Bölümü’nden 40 öğrenci ve 10 öğretim elemanı tarafından yürütülen kazı çalışmalarında, Eskişehir’e ait 5 bin yıllık tarih ortaya çıkarılıyor. Doç. Dr. Taciser Sivas ve Doç. Dr. Hakan Sivas’ın başkanlığında kurulan kampta Bizans, Roma ve Helenistik dönemlere ait eserler gün ışığına çıkarılıyor.

Kazı Başkanı Doç. Dr. Taciser Sivas, Şarhöyük’te kazı çalışmasının 1989 yılından itibaren yapıldığını, 2008 senesinden itibaren ise yaz dönemlerinde kamp kurarak çalışmalara devam ettiklerini ifade etti. Çalışmaların 15 Eylül'e kadar süreceğini belirten Sivas, bölgede tarihi kalıntıları ortaya çıkararak Eskişehir’in coğrafi yapısı hakkında bilgi edindiklerini kaydederek, "Şarhöyük kazısında Bizans, Roma ve Helenistik dönemlere ait eserleri ortaya çıkarıyoruz. Burada Frig, Hitit ve ilk çağa ait eserler buluyoruz. Ayrıca Şarhöyük, Anadolu’nun Türkleşme sürecinde Selçuklu Türkleri'nin İznik’e doğru ilerlemesinde kavşak noktasında yer alan bir yerleşim yeri olmasından dolayı önem kazanıyor. Frig, Hitit ve Tunç çağı içinde en önemli merkezlerden biri olan Şarhöyük, aslında Eskişehir’e ismini veren tarihi bir yerleşke olma özelliği de taşıyor" dedi.

"İĞNEYLE KUYU KAZMAK"

Doç. Dr. Taciser Sivas, arkeolojik çalışmalarda teknolojinin çok fazla kullanılamadığını dile getirerek, çalışmalarını "iğne ile kuyu kazmak" olarak nitelendirdi. Şarhöyük kazısından ortaya çıkan eserlerin Eskişehir Arkeoloji Müzesi’nde sergileneceğini açıklayan Sivas, "Şimdiye kadar yapılan kazı çalışmasında Selçuklu dönemine ait bir kalenin surlarını ve bedenlerini ortaya çıkardık. Yine aynı döneme ait çanak, çömlek, dinsel objeler ve süs eşyaları ortaya çıkardık. Hitit dönemine ait açık avlulu mutfak alanları ve bununla bağlantılı olarak mühür ve mühür baskıları çıktı. Frig dönemine ait büyük magazinler, depo kapları ve tarım aletleri bulundu. Bu bölgede 'agora' denilen bir pazar alanı bulunuyor. Gelecek kazılardaki hedefimiz ise, resmi karakterli binaları ortaya çakarmak. Çalışmanın tamamlanması uzun yıllar alacak. Amacımız, bu bölgeye ait antik bir kenti ortaya çıkararak, herkesin gezebileceği açık hava müzesi oluşturmaktır" diye konuştu.

Erzurum Atatürk Üniversitesi Arkeoloji Bölümü’nde 3. sınıf öğrencisi olan Hüseyin Cem Aksan da, Şarhöyük kazı çalışmalarına öğretim elemanlarının tavsiyesi üzerine katıldığını anlattı. Kazının kapsamlı ve sistemli bir şekilde ilerlediğini vurgulayan Aksan, arkeolojik çalışmalarda mesleğin inceliklerini öğrenmek için pratiğin önemli olduğunun altını çizdi.

Kazı çalışmalarına Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi’nden katılan Ahmet Özkaşıkçı ise, kazı ekibinde yer alarak derslerden farklı olarak pratikte de eğitim aldıklarından bahsetti.

Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü’nden araştırma görevlisi Turgay Yaşar Yedidağ da, 2003 yılından bu yana kazı ekibi içinde yer aldığını, 2007 senesinde ise Anadolu Üniversitesi’nden mezun olduğunu söyledi. Kazıların mesleki açıdan staj niteliği taşıdığını belirten Yedidağ, "Arkeolog için arazi tecrübesi ve daha sonrasında laboratuvardan malzemenin çıkışını görmek, durumunu anlayabilmek çok önemli" ifadesini kullandı.
 

İHA
Yayın Tarihi : 24 Ağustos 2009 Pazartesi 17:50:37


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?