4
Mayıs
2024
Cumartesi
ESKİŞEHİR

Temizlikçi profesör!

GİNE’de üniversitede Fransız Dili ve Edebiyatı Bölümü’nde profesör olarak görev yaptığını söyleyen 53 yaşındaki Osman Toureh, mülteci olarak geldiği Eskişehir’de bir caminin tuvaletini temizliyor.

Kendisinin aynı zamanda boksör, judocu ve basketbolcu olduğunu belirten Toureh, 5 çocuğunu, eşini ve annesi de Türkiye’ye getirip Eskişehir’e yerleşmek istediğini söyledi.

Gine’den mülteci olarak Türkiye’ye gelen ve 17 aydır Eskişehir’de kalan Toureh, bir aydan bu yana Kırmızıtoprak Mahallesi’ndeki Alem Camii’nin tuvaletinde çalışıyor. Ülkesinde mafyanın etkin olduğunu öne süren Osman Toureh, bu yüzden Gine’den ayrıldığını söyledi.

Eşi, 5 çocuğu ve annesinin ise Senegal’e gittiğini belirten Osman Toureh, Gine’de Naser Üniversitesi’nde Fransız Dili ve Edebiyatı Bölümü’nde profesör olarak görev yaptığını kaydetti. Aynı zamanda boks, judo, futbol, basketbol ve atletizm sporlarıyla da uğraştığını anlatan Toureh eşini, çocuklarını ve annesini de Türkiye’ye getirmek istediğini söyledi.

Segal’den uçakla kişi başına Türkiye’ye 700 dolara gelindiğini kaydeden Osman Toureh, “Ben asgari ücretle cami tuvaletinde çalışıyorum. İşimden memnunum. Para biriktirip ailemi Türkiye’ye getirmek istiyorum. Müsüman olduğum için başka ülkeye gitmek istemiyorum. Eskişehir’i çok sevdim. Ailemle birlikte burada yaşamak istiyorum” dedi.

Alem Camii imamı Mustafa Torun da, cemaatin Osman Toureh’e sahip çıktığını söyledi. Mustafa Torun, “Biz kendisini bir aydır tanıyoruz. Cemaat olarak kendisine maddi ve manevi yardımda bulunuyoruz. Osman Toureh çok çalışkan ve dürüst biri. Ülkesinde profesörlüğünün yanı sıra sporla da ilgilenmiş. Toureh, mahallemizin geçlerine spor yaptırabilir” diye konuştu.
 

Hürriyet
Yayın Tarihi : 9 Temmuz 2009 Perşembe 17:49:41


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
HALİT DEMET IP: 78.164.112.xxx Tarih : 11.07.2009 22:05:41

TAKİP ETTİĞİM TOPLANTIDAN NOTLARDIR. HERKESLE PAYLAŞMAK İSTEDİM-Eskişehirde 450 mülteci ve sığınmacı yer almaktadır.
218 ırak,97 iran,73 somali olmak üzere ,Kongo,Eritre,Sudan,Macaristan,Nijerya
Etopya,Çin,Özbekistan,Srilanka,Suriye,Moritanya,Kamerun,Kenya,Burindi,Fas,Mali
-Mültecilerin aylık benzeri gelirleri yoktur.
-Her sene kalabilmeleri için 600 tl para ödemeleri gerekmektedir.Bu para her şehirde alınmadığı açıklaması vardır..
-Mülteci ve sığınmacıların ihtiyaçları ,hayır kurumları ve hayırseverler tarafından gerçek leştirilmektedir.
-Avrupalı ülke değiştirirse,mülteci denilmektedir.Diğer devlet insanlarına sığınmacı denilmektedir.
-Irk ,din,rejim nedeniyle şiddet görenler mülteci sınıfına girmektedir.Çalışma nedeniyle ülke değiştiren mülteci sayılmamaktadır.
-Türkiyede 44 mülteci,17000 sığınmacı bulunmamaktadır.
-Mülteci ve sığınmacıların durumlarına ait hala konulara cevap verecek gelişmiş hukuk bulunmadığı ayrı bir sorun olduğu açıklanmıştır.