3
Mayıs
2024
Cuma
ESKİŞEHİR

Tepebaşı Belediyesi'ne haciz yağıyor

Eskişehir'in Tepebaşı merkez ilçe Belediye Başkanı Ahmet Ataç, göreve geldiklerinde 50 milyon TL borçla karşılaştıklarını belirterek, "Üç aydır belediyeye yağmur gibi haciz yağıyor" dedi.

Demokratik Sol Partili (DSP) Ataç, Zincirlikuyu Mahallesi'ndeki belediye şantiyesinde düzenlediği basın toplantısında, 29 Mart Mahalli Seçimleri'nde 5 yıl aradan sonra yeniden göreve seçildiklerini ve Tepebaşı Belediyesi'ni 3 ay önce geri teslim aldıklarını hatırlattı.

"3 ay neşeli değil, sıkıntılı geçti" diyen Başkan Ahmet Ataç, "Bu toplantı kesinlikle bir siyasi tavır değil, yaptığımız tespitlerle alakalıdır. Bundan kimse alınmasın. Ben 2004 yılında seçimi kaybettikten sonra göreve gelenler, bir takım söylemlerde bulundu. Ben, açıkçası bunları duymazlıktan geldim. 3 aydır bir şey yapmadığımızı söyleyenler var. Vatandaş oy verdiği zaman hemen haklı olarak hizmet ister. 3 Nisan'da görevi devraldık. Vatandaşlarımız, bizim neler yaptığımızı ve yapabileceğimizi 1999-2004 yılları arasında çok net görmeseydi, son seçimlerde bize bu kadar büyük teveccüh göstermezdi. Hepimiz el ele verip, birlikte hizmet etmek için buradayız. Vatandaşlarımız bizi çok özlemiş. Göreve geldikten sonra ziyaretçi akınına uğradık. Halen bu ziyaretler sürüyor. Onları ağırlamaktan çok mutlu oluyorum. Bize duydukları güven çok önemli" diye konuştu.

"BELEDİYENİN 57 MİLYONLUK BÜTÇESİNE KARŞILIK 50 MİLYON TL BORÇ ÇIKTI"

Ataç, göreve gelir gelmez tespit ettikleri ana meselelerin borç ve aşırı personel yığılması (kadrolaşma) olduğunu vurgulayarak, şunları söyledi:

"Bölgenin öncelik tespiti, bize göre yanlış okunmuş. İsmet İnönü Caddesi'ndeki belediye arazisine İller Bankası'ndan kredi alınarak yapılan yeni hizmet binası, beldiyenin önceliği değildi. Yeni belediye binası faiziyle birlikte toplam 20 milyon TL'ye mal olacak, belki bu rakamı da geçecek. Yeni hizmet binasına verilen 20 milyon TL, bugün var olan meseleleri çözerdi. Teslim aldığımızda belediyenin 57 milyon TL bütçesi vardı. Defterleri, kayıtları karıştırdık, 50 milyon TL borç çıktı. Bu, vahim bir nokta. Böyle bir borç için özel gayret göstermek gerek. Belediyeyi 2004 yılında 600 personelle bıraktım. 2009 yılında geri geldiğimde bin 50 kişiyle karşı karşıya kaldım. 'Tepebaşı'nın nüfusu arttı' diyebilirler. Ama, belediyeye bu kadar personel alınmasını gerektirecek iş yükü bu kadar artmadı. Yerimize deneyimsiz bir başkan gelseydi, bu tespitleri bu kadar kısa sürede yapması zordu. Belki bir sene sonra yapabilirdi."

"ÜÇ AYDA BORÇLARLA ALAKALI MUCİZEYİ GERÇEKLEŞTİRDİK"

Belediyede ilk defa ihale usulüyle eleman alımı yöntemiyle karşılaştığını anlatan Tepebaşı Belediye Başkanı Ahmet Ataç, "Meğer ihale usulüyle elman alımı, 5 senede moda olmuş. Bizim ihalelerimiz şeffaftır, kimse bir şey söyleyemez. 2004 yılında çevre temizlikle alakalı yaklaşık 400 bin TL olan ihale bedeli, 2009'da 8 milyon 500 bin TL'ye çıkmış. Bunlarda eklenseydi 50 milyon TL borç ödenemez hale gelecekti. İhaleyi alanlar da yardımcı oldular. 7 ihaleyi toplam 13 milyon TL'den 11 milyon TL'ye düşürdük. İhalelerden belediyenin 2 milyon 138 bin TL kazancı oldu. İhaleleri de Eskişehir dışından yabancı firmalara vermişler. Borçları ödememiz için tasarruf yapmamız gerekiyor. 3 aydır yağmur gibi belediyeye haciz yağıyor. 2004 yılından önce biz haciz görmedik. Bunları da önlemezseniz, kolunuzu kaldıramazsınız. Belediyenin araçları mazot olmadığı için şantiyede atıl durumdaydı. Şimdi bir araç dışındaki diğerleri harıl harıl çalışıyor. Borçların üç ayda yüzde 16.5'ini ödedik. Yani 48 milyon TL toplam borcu 40 milyon TL'ye düşürdük. Borçlarla ilgili bu bir mucizevi durum. Önümüzde 41 trilyona yakın bir borç var. Bunlarda ödenecek. Bunlar, bize zaman kaybettiriyor. Onu da kaybetmeyeceğiz. Bize oy verenler bizden hizmet bekliyor. 5 milyon TL'ye kredi çekilerek yapılan Yeşiltepe Pazar Yeri ise, ayrı bir mesele" ifadelerini kullandı.

Ataç, belediyenin yeni hizmet binasının çok büyük olduğunu ve ciddi sıkıntılara yol açtığını vurgulayarak, sözlerini şöyle sürdürdü:

"320 metrekarelik başkanlık makamında padişah gibi oturuyorum. Başkan yardımcılarının odaları da 150 metrekareye yaklaşıyor. Mimar niye böyle düşünmüş, arkadaşlar niye itiraz etmemiş? Binanın ısıtılması ve soğutulması bizi zorluyor. Ocak ayında 38 bin TL doğalgaz parası ödedik. Binayı serin tutmak için de şimdi klimalar çalışıyor. Binanın ısıtılmasında ve soğutulmasında yıllık 250 bin TL harcayacağız, belki bu meblağı da geçecek. Sakın bize kızmasınlar. Beğensinler, beğenmesinler ben doğruları söylemek zorundayım. Bıraktığımız Tepebaşı bölgesini bulamadık, çok bakımsız bir bölge bulduk. Ben üç ayda 8 milyon TL borç vermeseydim, şimdi bu parayla mahallelere hizmet götürürdüm. Her yerden tasarruf etmemiz gerekiyor. 100 personel çıkardık. Daha da çıkartmamız gerekiyor. Tespit yapıp, ona göre daha da personel çıkaracağız. Başka türlü borçları ödeyemeyiz. 2010 yılında düzlüğe çıkacağımızı planlıyoruz. 2009 senesini zor bela atlatacağız."

Tepebaşı Belediye Başkanı Ahmet Ataç, Eskişehir'in kimliği olarak gördüklerinin altını çizdiği 50 bin TL bütçeli Pişmiş Toprak Sempozyumları'nı organize etmeye kaldıkları yerden devam edeceklerini sözlerine ekledi.
 

İHA
Yayın Tarihi : 2 Temmuz 2009 Perşembe 15:58:11
Güncelleme :2 Temmuz 2009 Perşembe 16:03:04


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?