6
Mayıs
2024
Pazertesi
ESKİŞEHİR

Tiyatro öğrencilerine aikido dersi

Eskişehir Anadolu Üniversitesi (AÜ) Devlet Konservatuvarı Sahne Sanatları Bölümü öğrencilerine, hareket sistematiği kazandırmak maksadıyla aikido dersleri veriliyor.

Tiyatro öğrencilerine hareket sistematiği kazandırmak üzere müfredatta yer alan zorunlu dersi, Anadolu Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi’nde Öğretim Üyesi Yard. Doç. Dr. Arman Aziz Karagül ikinci sınıf öğrencilerine veriyor.

Dersin amacının, tiyatro öğrencilerine hareket sistematiği kazandırmak olduğunu dile getiren Karagül, “Hareket yeteneği olan kişi oyuncudur. Bu bölümde çeşitli hareket dersleri var. Bunlardan biri de aikido üzerine. Çünkü, aikidoda bulunan hareket sistematiği, bir oyuncuda olması gereken hareket sistematiğine çok uygun olduğu için böyle bir ders var. Dersin temel mantığı ise denge, hareket ve nefes kombinasyonunu daha uyumlu olarak ortaya çıkarmayı sağlamak” dedi.

Yard. Doç. Dr. Arman Aziz Karagül, aikido çalışmalarının ilk aşamalarının 4-5 ay alışma devresi olarak geçtiğinden, hareketlerin kavranmasında ve uygulamasında zorluklar çıkabileceğini ifade etti. Daha sonrasında hareket sistematiğinin iyice yerleşmesinin ardından, bu hareketlerin uygulamasının daha kolay olacağını söyleyen Karagül, “Aikido, bir Japon savaş sanatıdır. Orijinal adı 'Daito Ryu Aiki Jujitsu' olan aikidonun kökeni bin 500 yıl öncesine dayanıyor. Bu sanatın başlıca hedefi, bu hareket sistematiği çerçevesinde vücudun buna alışarak, ileride bu hareket ile ilgili işi yapacak olanların kendi hareketlerini şekillendirilmelerini sağlamaktır" diye konuştu.

Dokuz yıldır aikido ile uğraştığını açıklayan Aziz Karagül, bu konuda uluslararası alanda söz sahibi olan hocalarla birlikte çalıştığını ve şuanda da hala antrenmanlarına devam ettiğini sözlerine ekledi.

İHA
Yayın Tarihi : 3 Aralık 2008 Çarşamba 19:01:34


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?