3
Mayıs
2024
Cuma
ESKİŞEHİR

Türkistanlı mültecinin gözyaşları

Çin'in Sincan Uygur Özerk Bölgesi'nin merkezi Urumçi'de yaşanan olaylarda öldürülen Uygur Türkleri için Eskişehir'de kılınan gıyabi cenaze namazına katılan Doğu Türkistanlı bir mülteci gözyaşlarına boğuldu.

Eskişehir Alperen Ocakları, Çin'de öldürülen Doğu Türkistanlılar için Reşadiye Camii'nde öğle namazına müteakip gıyabi cenaze namazı organize etti. Cami bahçesinde çok sayıda kişinin katıldığı cenaze namazında ön safta yer alan Doğu Türkistanlı mülteci Mevlam Mehmet (35), gözyaşlarına hakim olamadı.

Namazda ve yapılan duada uzun süre ağlayan Mehmet, "5.5 senedir Türkiye'de yaşıyorum. Doğu Türkistanlıyım. Uygur Türküyüm. Çin hükümetinin zulmünden kaçarak buraya geldim. Bütün yakınlarım orada. Annem, babam, kardeşim, kayınpederim bütün akrabalarımdan hiçbir cevap alamıyoruz. Çok üzgünüz. Allah, Türkiye Cumhuriyeti'nden razı olsun" dedi.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a teşekkür eden Mevlam Mehmet, "Olayların çıktığı bölge benim evime çok yakın. Akrabalarımdan hayatını kaybedenler olduğunu zannediyorum. Allah korusun. Allah, böyle bir acı yaşatmasın. Yıllardır bu zulmü yaşıyoruz. Biz de kendi memleketimizde yaşamak istiyoruz, sizin başınıza da sıkıntı açmak istemiyoruz. Ama bu sıkıntılardan dolayı buraya geldik" diye konuştu.

Namaza katılanlar tekbir getirip sloganlar atarken, grup cami yanındaki parkta gerçekleştirilen basın açıklamasından sonra dağıldı.
 

İHA
Yayın Tarihi : 9 Temmuz 2009 Perşembe 16:35:41


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?