8
Mayıs
2024
Çarşamba
ESKİŞEHİR

Uluslararası Eskişehir Festivali, sanatseverlerle buluştu

10. Uluslararası Eskişehir Festivali’nin açılış töreni, Anadolu Üniversitesi Spor Salonu’nda yapıldı. Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer’in bir mesaj gönderdiği festivalin açılış konuşmasını, Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Prof.Dr. Yılmaz Büyükerşen ile Zeytinoğlu Eğitim, Bilim ve Kültür Vakfı Başkanı Yavuz Zeytinoğlu birlikte yaptı.

10 sene içinde 2 bin 900’e yakın sanatçıyı Eskişehir’e getirdiklerini açıklayan Yavuz Zeytinoğlu, "2 bin 900 sanatçı az değil. Yıl başına yaklaşık 300 sanatçı düşüyor. Bu sanatçılardan 850’si yabancı. Demek ki Eskişehirliler, her sene 100 yabancı sanatçıyı izleme olanağı buluyor. 100 binden fazla Eskişehirli bu gösterileri izledi. Bu rakamlara baktığımız zaman 10 sene önce güzel bir şeylere başlamışız. Bu, 10 tane çocuk doğurmak gibi bir şey" dedi.

Aynı zamanda Kentsel Gelişim Vakfı Başkanı olan Yılmaz Büyükerşen ise konuşmasında, "Son 3-4 senedir Avrupa Birliği’ne girmeden de Avrupalı olunabileceğini ispat etmeye çalıştığımız bir şehirde, yalnız kentin standartlarını yükseltmek değil, bu kentte yaşayan insanlara da yaşam sevinci vermek, kültür ve sanat güzellikleri, zenginlikleriyle onları donatmak konusunda bize verdiğiniz desteğe teşekkür ediyorum. İstanbul Festivali, niteliği çok yüksek kültür ve sanat festivalidir. Türkiye’de aynı niteliklerdeki ikinci festival, Eskişehir Festivali’dir. Festivali sizlerle yaşatacağız ve gelecek nesillere aktaracağız" diye konuştu.

Geçen yılki festival açılışında verdiği ’festival sarayı’ sözünü zamanında yerine getirdiğini açıklayan Büyükerşen, şunları söyledi:
"Anadolu Üniversitesi’nin tesisleri olmasaydı, bu festivalin yapılması mümkün değildi. Yarın ve 2 gün sonraki konserlerle kültür ve sanat sarayını göreceksiniz. Sarayın resmi açılışı ise, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı ya da bir gün öncesi yapılacak. Böylece, evrensel bir üniversiteden doğan sanat hizmetleri, olanak ve imkanları şehirde iyice yayılmış oluyor".

Konuşmaların ardından festivale katkıda bulunan sponsorlar ödüllendirildi. Daha sonra festivalin açılış konserine geçildi. Carl Orff’un ’Carmina Burana’ adlı eserinin seslendirildiği konserde, Kültür ve Turizm Bakanlığı Devlet Çoksesli Korosu ile dünyaca ünlü piyanist ikiz kardeşler Ferhan ve Ferzan Önder sahne aldı. Genç soprano Pervin Çakar ve çalışmalarını halen Viyana’da sürdüren opera sanatçısı, bariton Güvenç Dağüstün de konsere solist olarak katıdı. Konuklar, zevkle dinledikleri sanatçıları uzun süre alkışladı.

Festivalin açılışına, Vali Kadir Çalışıcı, 1. Hava Kuvveti Komutanı Korgeneral Atalay Efeer, Anadolu Üniversitesi Rektörü Engin Ataç ile çok sayıda yerli ve yabancı konuk iştirak etti.
Konuk ülke olarak bu sene İtalya’nın seçildiği ve 10 Ekim’e kadar sürecek olan 10. Uluslararası Eskişehir Festivali’nde toplam 19 gösteri, 4 atölye çalışması, 3 sergi ve film gösterimleri gerçekleştirilecek.

ESKİŞEHİR (İHA) -
Yayın Tarihi : 3 Ekim 2004 Pazar 10:08:58


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?