6
Mayıs
2024
Pazertesi
ESKİŞEHİR

Üniversiteden bir ilk!

Türkiye'de ilk kez Anadolu Üniversitesi'nde uygulanan bir sistem sayesinde, öğrenciler kaçırdıkları dersleri internet sitesinden cep telefonlarına indirip izlemeye başladı.

Eskişehir Anadolu Üniversitesi'nde (AÜ) örgün bölümlerde öğrenim gören öğrencilerin, öğretim elemanlarından yüz yüze aldıkları derslerin kayıtlarını video görüntüsü ya da seslendirilmiş olarak bilgisayar ve telefonlarında yeniden izlemelerini sağlayan "AnaPod" sistemi yayına girdi.

Türkiye'deki üniversiteler arasında ilk kez Anadolu Üniversitesi'nde hayata geçirilen ve Rektör Fevzi Sürmeli başkanlığında 13 öğretim üyesinin görev aldığı proje çalışmaları, geçen yıl kasım ayında başlatıldı. Mart ayına kadar AnaPod Projesi'nin altyapısı oluşturuldu. Projeden herkesin faydalanabilmesi için 10 bin saate yakın video, ses ve slayt gösterisini taşıyabilecek bir kapasiteye sahip çalışma alanı açıldı.

Üniversitenin örgün bölümlerindeki öğrenciler, yayına giren sistem sayesinde öğretim elemanlarından yüz yüze aldıkları dersleri, internet üzerinden AnaPod sistemine girip video görüntüsü ya da seslendirilmiş olarak tekrar izleyebiliyor. Ayrıca öğrenciler, isterlerse söz konusu dersleri bilgisayarlarına ve ipod gibi taşınabilir cihazlarına da ücretsiz olarak indirebiliyor.

AnaPod Projesi'nin amacının, üniversite öğrencilerinin derslerini web ortamına eklenen ve içeriği genişletilen görsel materyallerle öğrenmelerini sağlamak olduğunu belirten Anadolu Üniversitesi Bilgisayar Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Yrd. Doç. Dr. Hakan Güray Şenel, "Öğretim üyeleri açısından düşünüldüğünde ise dersle ilgili söyleşi, video çekimi, problem çözümü, sözlük gibi materyaller internet ortamına taşınarak dersler daha etkili bir sunumla işlenebiliyor. Her öğretim üyesinin sadece dizüstü bilgisayarını kullanarak hazırladığı ders kayıt ortamı, 3 dakikalık bir zaman diliminde kuruluyor.

Öğretim üyeleri herhangi bir uzmanın yardımına ihtiyaç duymadan istedikleri dersi anlatarak ister video, ister ses formatında AnaPod sistemine kolayca aktarabiliyor. Öğretim üyeleri istedikleri takdirde, sınıf ortamında ya da kendi bireysel odalarında derslerini yüksek çözünürlüklü videolar sayesinde oluşturabiliyor. Sistemin bir diğer kolaylığı ise blog ve wiki teknolojileri sayesinde öğretim üyelerinin, kaydettikleri ders içeriklerini tarih sıralamasıyla yayınlayabiliyor ve derslerle ilgili açıklamaları kolaylıkla yapabiliyor olması. Öğrenciler de web'de yayınlanan dersleri mobil cihazlarına aktararak daha kolay öğrenebiliyor" dedi.

Öğretim görevlisi Tamer Şen ise derslerin kaydedilmesinin kopya çekmeyi de sona erdireceği hususunda yapılan yorumlar üzerine, "Kopya çekmek zaten olmamalı. Bizim amacımız öğrenci denetlemek değil. Kopya çekiyor, çekmiyor değil. Yeni teknolojiyi araştırmak, uygulamak istiyoruz" diye konuştu.

Oturdukları yerde cep telefonlarıyla kaçırdıkları dersleri izleyebilen öğrenciler ise üniversitenin bu yeni projesinden duydukları memnuniyeti dile getirdi. Öğrenciler, "Kaçırdığımız dersleri evden bilgisayarımızdan ya da ipodumuzdan takip edebiliyoruz. Hem ders kaçırmamış hem de sınavlara daha iyi hazırlanmış oluyoruz. Üniversitemizde bu projenin ilk olması bir avantaj. Kışı soğuk geçen Eskişehir'de derslerde devamsızlığımız olabiliyor. Bunu telafi etmemiz açısından da bu proje çok güzel" ifadelerini kullandı.

İHA
Yayın Tarihi : 12 Kasım 2008 Çarşamba 18:16:43


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
özge IP: 88.229.178.xxx Tarih : 13.11.2008 19:11:26

süper ya.benim haberim yoktu bu uygulamadan,nerden bulabiliceğizki bu videoları?