3
Mayıs
2024
Cuma
ESKİŞEHİR

Üniversiteli aşçılar yarıştı

Üniversitelerarası Ulusal Aşçılık Yarışması'nın ikincisine ev sahipliği yapan Anadolu Üniversitesi Eskişehir Meslek Yüksekokulu'nun Müdürü Prof. Dr. Kudret Özdaş, televizyon kanallarında yayınlanan şov ağırlıklı yemek yarışmalarının mutfak kültürüne bir katkısı olmadığını söyledi.

Eskişehir Anadolu Üniversitesi Yunus Emre Kampüsü'nde bulunan Akademi Kulüp bahçesinde düzenlenen yarışmaya; Anadolu, Afyon Kocatepe, Akdeniz, Lefke Avrupa, Abant İzzet Baysal Üniversitesi'nden 6 ekip katıldı. Yarışmada çorba, ana yemek, salata ya da zeytinyağlı yemek, pilav ya da makarna ve tatlıdan oluşan Türk mutfağı mönüsü hazırlayan ekiplerin yaptıkları yemekler, jüri tarafından mönü, lezzet, sunum, görünüm ve hijyen alanlarında değerlendirildi.

Anadolu Üniversitesi Eskişehir Meslek Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Kudret Özdaş, bu yıl aşçılık ve gastronomi programları bulunan üniversitelerde öğrenim gören öğrencilerin katıldığı yarışmanın ikincisini düzenlediklerini belirterek, "Yarışma sebebiyle sektörün iyi tanıdığı jüri üyeleri aramızda. Bu yıl yarışan 6 ekibimiz var. 14 okulun 14'ünün de burada olmasını istiyorduk ama olmadı. Yarışmanın konsepti, Türk mutfağı ve yemekleri. Yarışmacılara 3 saat süre tanıyoruz. 4 çeşit Türk yemeğinden oluşturdukları bir mönüyü bu istasyonlarda hazırlıyorlar. Jüri üyeleri bunları lezzet, görüntü, hijyen gibi çeşitli açılardan değerlendirip puanlar veriyor. Yarışma sonunda ilk üç dereceye giren ekiplerin yanı sıra bir takıma da hijyen ödülü vereceğiz" dedi.

Mezun olduktan sonra yiyecek-içecek sektöründe çalışacak olan öğrencilerin iş hayatına atılmadan önce birbirleriyle tanışmaları için söz konusu yarışmayı organize ettiklerini vurgulayan Özdaş, "Bu yarışmanın onların gelişimine yararlı olacağını düşündük. Meslekte öne çıkan kişileri, jüri üyeleri olarak yarışmamıza çağırıyoruz. Bu yarışma, öğrencilerin sektörün değerli insanlarını tanımalarına da olanak sağlıyor. Tema Türk mutfağı olduğu için öğrenciler aylarca mönü ne olabilir, ne sunabiliriz araştırması yapıyor. Unutulmuş yiyecekler yeniden hatırlanıyor. Onun için bu yarışmanın Türk mutfağına büyük katkısı olduğunu düşünüyoruz" diye konuştu.

Kudret Özdaş, televizyon kanallarında yayınlanan yemek yarışmalarıyla ilgili bir soru üzerine şunları söyledi:

"Televizyonlardaki söz konusu programları ben izlemiyorum bile. Onlar daha çok şov ağırlıklı programlar. Onların mutfak kültürüne bir katkısı olduğunu düşünmüyorum. Ama mutfak kültürüne katkı sağlayan programlar da yok değil."

İHA
Yayın Tarihi : 12 Haziran 2009 Cuma 15:35:47


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?