4
Mayıs
2024
Cumartesi
ESKİŞEHİR

URAK Başkanı Koç Eskişehir'de

Uluslararası Rekabet Araştırmaları Kurumu (URAK) Başkanı Ali Koç, Türkiye ekonomisinin rekabetçi olmaktan başka çıkış yolu olmadığını söyledi.

URAK Başkanı Ali Koç, Eskişehir Ticaret Odası (ETO) ile Uluslararası Rekabet Araştırmaları Kurumu'nun ortaklaşa düzenlediği panelin açılışında yaptığı konuşmada, 21. yüzyılın başından itibaren dünya tarihinde ilk defa şehirlerde yaşayan nüfusun kırsal kesimde yaşayan nüfusu geçtiğini belirterek, "Dolayısıyla kentler artık ekonomik katma değerin oluşturulduğu merkezler haline geldi. Yani şehirler, ülkelerin rekabet gücünü belirleyen ana unsur pozisyonuna geldi. Bu sebeple şehirler, uluslararası rekabet yarışının da ana unsuru oldu. Bu bağlamda URAK, Türkiye'de ilk defa şehirlerin rekabetçiliğinin her sene yenilenebilir şekilde ölçülmesi amacıyla 'İller Arası Rekabetçilik Endeksi' projesini hayata geçirdi" diye konuştu.

Yapılan analizlerde üniversite eğitimi konusunda Eskişehir'in birinci olduğunun görüldüğünü kaydeden Ali Koç, şunları söyledi:

"Üniversite öğrencisi başına düşen öğretim üyesi oranında Eskişehir, Türkiye'de ilk sıralarda yer alıyor. Kişi başına düşen uzman hekim oranında ise Eskişehir üçüncü. Kişi başına düşen yatak sayısında dördüncü sırada olan Eskişehir'de hasta olmak bile avantajlı görünüyor. Özellikle hayat kalitesi başlığı altında değerlendirdiğimiz kişi başına alışveriş merkezi alanında da Eskişehir'in 2008 yılında Türkiye'nin ilk sırasında yer aldığını gördük. Ülkemizin bir nevi rekabet haritası işlevini gören çalışmamızda Eskişehir'in Türkiye genelinde toplam rekabetçilikte altıncı sırada, beşeri sermaye ve hayat kalitesi bakımından ise İzmir'i geride bırakarak İstanbul ve Ankara'dan sonra üçüncü sırada olması açıkçası bizi şaşırtmadı. Sahip olduğu üniversiteler sayesinde ciddi bir kalifiye insan kaynağına sahip olan Eskişehir'in ileriki dönemlerde endeksteki konumunu daha yukarılara taşıması sürpriz olmaz."

"REKABET İLE TEŞVİK KELİMELERİNİN BİRLİKTE ANILMASI BÜYÜK YANILGI"

"Hepimiz aynı gemideyiz" diyen Koç, "Türkiye'nin refahı, hepimizin refahıdır. Refah seviyesinin yükselmesi için Türkiye, hedeflediği ekonomik potansiyele ulaşmalıdır. Bunun için de önce mevcut ekonomik potansiyelini kullanabilmelidir. Türkiye, diğer ülkeler gibi uluslararası arenada farklı ülkelerle rekabet ederken, bu ülkelerin şehirleri de aslında kendi aralarında rekabet halindeler. Dünyada bugün marka haline gelmiş pek çok şehir, önce rekabet aynasından kendisine bakmayı öğrenmiş; rekabet dünyasındaki yerini, gücünü ve eksikliklerini tespit etmiştir. Sonra da hedeflerini ve o hedeflere ulaşacak stratejileri de bu verilerden yararlanarak oluşturmuştur. Ülkemizde maalesef şehirlerarası rekabet konusu, bugüne kadar çok net bir şekilde anlaşılamadı. Bu konudaki en büyük yanılgılardan biri ise, rekabetle teşvik kelimelerinin birlikte anılması oldu. Türkiye'de maalesef rekabet denince ilk akla gelen konu, teşviktir. Teşvik alan illerin rekabette öne çıkacağı, almayanların ise geride kalacağı
gibi bir algı bulunuyor. Doğru teşvik elbette bir itici güçtür, ama her şey değildir. Hatta bazı uzmanlar, kamu teşviğinin girişimciliği ve rekabeti körelttiğini iddia etmektedirler. Rekabetçiliğin dinamosunun teşvik beklentisi olmaması gerektiğini ve bu araştırmanın sonuçlarını bir de bu açıdan değerlendirmenin önemli olduğunu düşünüyorum. Her ilin taşıdığı bir potansiyel, güçlü ve zayıf yönleri vardır. Yapılması gereken, hem il hem ülke bazında öncelikle görüntünün ne olduğunu anlamak ve temel stratejileri bu görüntü üzerinden tespit etmektedir" açıklamasını yaptı.

Kümelenmeyi dar bir coğrafi alanda bir sektöre ait oyuncuların yoğunlaşması olarak tanımlayan Ali Koç, "İşte benim bu noktada Eskişehirli girişimcilere tavsiyem, ilinizdeki kümelenmeleri tespit etmeniz ve girişimlerinizi bu kümelenmelerdeki eksik oyuncuları tamamlamak üzere gerçekleştirmenizdir. Bu sayede hem ilinizdeki kümelenmenin gelişmesi ve daha rekabetçi olmasına katkıda bulanacaksınız hem de tedarik zincirindeki bir boşluğu doldurduğunuz için karlı bir alana yatırım yapmış olacaksınız.Girişimcilere hangi alanların önerileceğinin iyi saptanması gerektiğini düşünüyorum. Eğer yanlış bir alan seçilirse bunun kaynak ve zaman israfı getireceği gözden kaçırılmamalıdır. Türkiye ekonomisinin rekabetçi olmaktan başka çıkış yolu olmadığını ve bunun için de doğru ve objektif bilgiye dayanan analizlere her zamankinden daha fazla ihtiyacımız bulunduğunu da unutmamak gerekiyor" ifadelerini kullandı.

Eskişehir Valisi Mehmet Kılıçlar, AK Parti Eskişehir milletvekilleri Murat Mercan, Nedim Öztürk, Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen ile çok sayıda yetkili ve işadamının katıldığı paneli, İki Eylül Caddesi'ne konulan barkovizyon sayesinde vatandaşlar da naklen izledi.

İHA
Yayın Tarihi : 30 Nisan 2009 Perşembe 18:47:37
Güncelleme :30 Nisan 2009 Perşembe 18:56:47


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?