7
Mayıs
2024
Salı
ESKİŞEHİR

Utangaç üniversiteliler

Eskişehir Anadolu Üniversitesi’nde düzenlenen `Gençlik, cinsellik ve korunma yöntemleri’ konulu konferansı izleyen üniversite öğrencileri fotoğraf çeken gazetecilerden yüzlerini sakladı.

Anadolu Üniversitesi Psikolojik Danışma ve Rehberlik Merkezi tarafından düzenlenen konferansı Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Hikmet Hassa verdi.

YÜZLERİNİ SAKLADILAR


Yunus Emre Kampusu sinema salonundaki konferansı çok sayıda üniversite öğrencisi izledi. Konferans sırasında gazeteciler fotoğraf çekerken bazı öğrenciler yüzlerini sakladı. Yüzlerini giysileriyle kapatmaya çalışan öğrenciler, cinsellik konulu bir panele katıldıklarını başkasının bilmesini istemediklerini ifade etti.

CİNSELLİĞİ VE AİLE PLANLAMASINI ANLATTI

Türkiye’de bilinçli anlamda `cinsellik’ konusunun yeterince tartışılmadığını söyleyen Prof. Dr. Hikmet Hassa, "Görsel ve metinsel yayınlarda cinsellik konuları belirli bir bilgi birikimine kadar izlemek mümkünse de konu hala kırsal kesimlerde konuşabildiği kadarıyla tartışılmaktadır. Az bilen ya da bilmeyen insanların konuşmaları da gerçekle bağdaşmayacak bilgiler içerebilmektedir. Bu da doğrularla yanlışların karışmasına, insanların düşeceği yanılgılarda doğrulardan uzaklaşmalarına neden olmaktadır’’ dedi.

Buluğ çağı olarak adlandırılan adölesan döneminin başlangıcı olan 11 yaşlarında önce bedendeki doğal deşimlere karşı ilk psikolojik tepkinin gösterildiğini belirten Prof. Dr. Hikmet Hassa, bu çatışmaların gençlerin gerçek kimliği kazandığı 21’li yaşlara kadar sürdüğünü belirtti. 21- 22 yaşındaki bir gencin erken adölesan dönemini doğru bilgi ve destek içinde geçirilmesi halinde bu gencin cinsel kimliğini kazanmış olacağını vurgulayan Prof. Dr. Hassa, "Üniversite yıllarına bu olgunluk içinde gelen, kız- erkek arkadaşlığını bu doğru kimlik içinde yaşayan gençler yanlış yapmadan bilinçli ve sağlıklı bir sosyal yaşam sürdürebilirler. Üniversite gençliğinin lise dönemlerinde alması beklenen cinsel kimlik çeşitli nedenlerden dolayı yeterince sağlanamadığından çoğu üniversiteli genç bu konuda ihtiyaçları olan bilgilerden uzak kalmaktadır’’ diye konuştu.

Konuşmasında dişi ve erkek üreme organlarının işlevleri ve gebelik hakkında bilgiler veren Prof. Dr. Hikmet Hassa, ilk adet yaşının 11- 13 yaşları arasında olduğunu kaydetti. Aile planlaması uygulamalarının çiftlerin kendi iradeleri içinde istedikleri zaman ve istedikleri sayıda çocuk sahibi olabilmelerini hedeflediğini anımsatan Prof. Dr. Hassa, "Toplulumuzda gebe kalmak istemeyen ancak, buna rağmen hiçbir korunma yöntemi uygulamayanların oranı yüzde 13’tür. Etkinlik gücü düşük koruyucu yöntemlerin oranı ise yüzde 28’dir. Sonuç olarak yüzde 40’lar civarında bir grup etkin korunma yöntemlerinden uzak bir cinsel yaşam içerisindedir’’ dedi.

Prof. Dr. Hikmet Hassa, kürtajın bir aile planlaması yöntemi olmadığını sözlerine ekledi.

eskişehir
Yayın Tarihi : 3 Aralık 2004 Cuma 11:56:51


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?