4
Mayıs
2024
Cumartesi
ESKİŞEHİR

Vali Kılıçlar 'Devrim'e bindi

Eskişehir Valisi Mehmet Kılıçlar, Türkiye Lokomotif ve Motor Sanayi A.Ş.'de (TÜLOMSAŞ) sergilenen ilk Türk otomobili 'Devrim'e bindi.

Vali Kılıçlar, TCDD Gar Müdürlüğü ve TÜLOMSAŞ Genel Müdürlüğü'nü ziyaret etti. 13 Mart'ta Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından hizmete açılacak olan Yüksek Hızlı Tren için garda yapılan yenileme çalışmaları hakkında TCDD Gar Müdürü Süleyman Hilmi Özer'den bilgi alan Mehmet Kılıçlar, daha sonra TÜLOMSAŞ'a geçti.

TÜLOMSAŞ Lokomotif Fabrikası'nı gezen Vali Kılıçlar, dönemin Cumhurbaşkanı Cemal Gürsel’in talimatıyla 1961 yılında TÜLOMSAŞ atölyelerinde üretilip “Devrim” adı verilen Türkiye’nin ilk otomobilini inceledi. Devrim'e binen ve ilk buharlı lokomotif 'Karakurt'u da inceleyen Mehmet Kılıçlar, TÜLOMSAŞ'ın bir kamu kuruluşu olarak Eskişehir'in zenginliğine katkıda bulunduğunu ifade etti. Vali Kılıçlar, "Demiryolu sanayimizin ilklerinden birisi olan TÜLOMSAŞ, ilerlemiş teknolojisi ve üretimdeki yetenekleri sebebiyle Eskişehir'in ve dünyanın göz bebeği haline gelecektir" dedi.

TÜLOMSAŞ Genel Müdürü Hayri Avcı ise, bir asırlık geçmişe sahip olan şirketin bugüne kadar yaklaşık 850 lokomotif ve 9 bin adet vagon imalatı gerçekleştirdiğini açıklayarak, "2003 yılında TÜLOMSAŞ’ın bir dünya şirketi olması için 2015 vizyonu hazırladık. 2003-2008 yılları arasında 38 milyon ABD Doları tutarında ihracat gerçekleştirdik. Yurtiçi ve yurtdışı pazarlama faaliyetleri kapsamında 2008 yılında TCDD dışına yapılan satışların toplamı, 30 milyon ABD Doları oldu. 2003 yılında hazırlanıp, 2004 yılında uygulamaya alınan 'TÜLOMSAŞ Geliştirme Programı' ile '2015 TÜLOMSAŞ Vizyonu' gereğince dünyanın önde gelen firmalarından birisi olan General Electric (GE) ile uzun süreli stratejik işbirliğine gidilmesi için faaliyetler başlatıldı ve GE firması ile 'Stratejik Ortaklık Anlaşması' imzalandı” diye konuştu.
 

İHA
Yayın Tarihi : 10 Mart 2009 Salı 15:42:50


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?