6
Mayıs
2024
Pazertesi
ESKİŞEHİR

Yangın havuzları arttırılıyor

Eskişehir'de orman yangınları sırasında su temin edebilmek için yapılan yangın havuzlarının sayısının artırıldığı bildirildi.

Orman yangınlarında kullanılmak üzere yapılan su havuzlarının sayısı artırılırken, su çukuru ve gölet yapımına da başlandı.

Orman içinde doğal su kaynağı bulunmayan yerlerde yapılan havuzlardan arozözlerin yanı sıra, helikopter de su alabilecek. 16 metre çapında, 6 metre derinliğinde olan yangın havuzları 600 ton su depolayabiliyor. Havuzun iç tarafı jeomembran isimli bir madde ile kaplanarak su geçirmez hale getiriliyor.

Orman Bölge Müdürü Sıtkı Küçüköz, orman yangınlarında erken haber almanın ve erken müdahale edebilmenin çok önemli olduğunu belirterek, "Su temini bizim için çok önemli. Arozözlerimiz ancak 3 ton su alıyor. Yangına yakın yerlerde mutlaka su kaynağı bulmamız gerekiyor. Orman içi ve yakınlarında su alabileceğimiz 21 adet doğal su kaynağı mevcut. Ama biz bunlara ilave olarak yangın havuzu, su çukuru ve gölet yapımına da başladık. 15 su havuzumuz var. Bunlardan Mihalıççık, Kalabak ve Seyitgazi'deki 3 adedinden helikopterler de su alabiliyor. Son olarak Alpu Taştepe'de bir su çukuru, Kalabak ve Sarıcakaya'da da iki adet gölet inşaasına başladık. Bu su kaynaklarından birinci önceliğimiz orman yangınlarında yararlanmak, ama bunlar aynı zamanda bulundukları yerin florasına da etki etmekte ve yaban hayvanları için de bir su kaynağı olmaktadır. Havuzdan büyük olan göletlerimiz yer altı sularını beslemektedir" dedi.

Küçüzöz, yangın havuzlarından köy yerleşimlerine yakın olanlarının etrafı çevrilerek emniyete alındığını, diğerlerinin ise hayvanların su içebilmeleri için açık bırakıldığını sözlerine ekledi.

İHA
Yayın Tarihi : 18 Ağustos 2008 Pazartesi 17:12:32


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?