8
Mayıs
2024
Çarşamba
ESKİŞEHİR

Yunus Emre anıldı

Büyük mutasavvıf ve halk şairi Yunus Emre, Eskişehir'in Mihalıççık ilçesinin Yunus Emre beldesindeki kabri başında anıldı. 

Uluslararası Yunus Emre Kültür ve Sanat Haftası faaliyetleri, Eskişehir Vilayet Meydanı'ndaki Atatürk Anıtı'na çelenk sunulmasıyla başladı. Ardından Yunus Emre'nin kabri ile türbesinin bulunduğu Mihalıççık ilçesine bağlı Yunus Emre beldesinde anma töreni düzenlendi. Törene katılan Kültür eski Bakanları'ndan Namık Kemal Zeybek, Eskişehir Vali Vekili Dağıstan Kılıçarslan, Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Ahmet İlker, Odunpazarı Belediye Başkanı Burhan Sakallı, Tepebaşı Belediye Başkanı Tacettin Sarıoğlu ile çok sayıda yetkili ve vatandaşlar, Yunus Emre'nin birinci, ikinci kabirleri ile türbesini ziyaret ederek dua etti.

Daha sonra tertiplenen törenin açılışında konuşan Yunus Emre Belediye Başkanı İsmail Hakkı Yavuz, Yunus'un dünya görüşünün "Sevelim Sevilelim" sözüne sığdırılabileceğini, hayat felsefesinin temel ilkesini bu sözün oluşturduğunu belirterek, "Yüzyıllardan bu yana Türk-İslam düşüncesinin büyük siması olan Yunus Emre, aradan 750 yıl geçtiği halde kendi özgü deyişleri, düşünceleri ve duyguları
ile 21. yüzyıl insanına mutluluğun, esenliğin, birbirimize karşı saygı ve sevginin müjdesini açık ve seçik olarak veriyor" dedi. 

Kültür eski Bakanları'ndan Namık Kemal Zeybek ise, Yunus Emre'nin birçok kentte makamı olmasına rağmen, asıl kabrinin kesinlikle
Eskişehir'de olduğunu ifade ederek, büyük mutasavvıf ve halk şairinin işsiz, güçsüz dağlarda dolaşan sefil biri olmadığını, çalışan, çalışmayı seven, elde ettiklerini insanlarla paylaşmaktan kaçınmadığını kaydetti. Yunus Emre'yi yeniden anmak ve anlamak için bir araya geldiklerini dile getiren Vali Vekili Dağıstan Kılıçarslan da, "Yunus Emre, Mevlana, Hacı Bektaş-i Veli ve diğer yüksek şahsiyetler, bu toprakların manevi mirasları, bizi bir araya getiren ve tutan şahsiyetlerdir" diye konuştu. 

Konuşmaların ardından Yunus Emre Belde Belediye Başkanı İsmail Hakkı Yavuz, hafta programının organize edilmesine katkıda bulunan kurum ve kuruluşların yetkililerine birer plaket verdi. Aşıkların deyişler sunduğu, ilahilerin okunduğu anma töreni sonunda davetlilere "Yunus Aşı" pilavı ikram edildi. 

Uluslararası Yunus Emre Kültür ve Sanat Haftası kutlama programı, 10 Mayıs'a kadar sürecek.

iha
Yayın Tarihi : 7 Mayıs 2007 Pazartesi 15:02:18


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?