3
Mayıs
2024
Cuma
KÜLTÜR/SANAT

Müzik arşivini üniversiteye bağışladı

Yazar ve çevirmen Doğan Görsev, 40 senede oluşturduğu 11 bin sesli ve yazılı eserin yer aldığı klasik müzik arşivini Eskişehir Anadolu Üniversitesi'ne (AÜ) bağışladı.

Ünlü müzisyen Kerem Görsev'in babası Doğan Görsev'in bağışladığı eserler, AÜ'nün Kütüphane ve Dokümantasyon Merkezi'nde sergiye açıldı. AÜ Rektörü Engin Ataç, Doğan Görsev'e teşekkür ederek, kendisine plaket verdi.

Görsev, arşivin büyük çoğunluğunu kendi imkanlarıyla Almanya, Paris ve Brüksel'den edindiği CD albümlerinin oluşturduğunu belirterek, "Arşivim, Rönesans'tan 20. yüzyıla dek değişik ülkelerden Batı Avrupa'dan İskandinav ülkelerine, Orta ve Doğu Avrupa'dan Türkiye, Hindistan ve Japonya'ya, ABD'den Latin Amerika'ya kadar bini aşkın bestecinin yaklaşık 11 bin eserinden oluşuyor.

Eserler arasında Rönesans öncesi müzik tarihi, otantik çalgılarla bestelendirilmiş ilkçağ Yunan ve Bizans müziği, ortaçağ müziği, Rossi'nin 'Fatih Sultan Mehmet Operası', Kraus'un 'Muhteşem Süleyman Operası' ve modern eserler de yer almaktadır. Arşivde, dünyada ilk ses kaydı olma özelliğini taşıyan 50'yi aşkın eser de vardır" dedi.

AÜ Rektörü Prof. Dr. Ataç ise, arşivin dijital ortama aktarılarak üniversite kütüphanesi bünyesinde, yeni teknolojilerle ve yoğun çalışmalarla modern bir müzik kitaplığı oluşturulacak biçimde hizmete sunulacağını kaydetti.

.
Yayın Tarihi : 14 Aralık 2005 Çarşamba 01:54:43


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?