8
Mayıs
2024
Çarşamba
YAŞAM

Kar yağmadı, ormanları böcek bastı

Eskişehir'de, kar yağışının azlığı ve ılıman geçen kışın ardından ağaçlara zarar veren böceklerin sayısında ciddi miktarda artış olduğu bildirildi. 

Küresel ısınmanın ve kuraklığın olumsuz etkileri, ormanlar üzerinde görünmeye başladı. İlkbaharla birlikte her zamankinden erken ve çok üreyen böcekler, genç çam ağaçları ile meşelerde tahribata yol açtı. Özellikle Sarıcakaya bölgesindeki 20 yaşındaki çam ağaçlarında görülen ve ibrelerini yiyerek ağaçların kurumasına sebep olan "yaprak arısı" (neo diprion sertifer) adlı böcek ile Orman Bölge Müdürlüğü ekipleri kimyasal mücadele başlattı. Bin 400 hektarlık bir alanda yayılan yaprak arılarına karşı doğaya en az zarar veren ilaçlarla sisleme yapıldığı açıklandı. Meşe ormanlarında görülen ve yapraklarını yiyerek ağaçların büyümesini durduran "altın kırçlı kelebek" (euproctis crossothea) adlı böcek türünün ise; özellikle Kırka, İnönü ve Tandır bölgelerindeki geniş alanlarda hasara yol açtığı belirtildi. 

Böceklerin meydana getirdiği hasarı yerinde görmek ve yapılan mücadele çalışmalarını izlemek üzere Orman Genel Müdürlüğü'nden gelen Şube Müdürü Mehmet Yamantaş, yaptığı açıklamada, dünyadaki bütün ormanlarda ağaçlara zarar veren böceklerin sayısında ciddi bir artış olduğunu kaydederek, "Biz buna dumansız yangın diyoruz. Yangının verdiği zararın bir kaç katını bu böcekler veriyor. Kış aylarının yeteri kadar soğuk geçmemesi sebebiyle böcekler ölmedi. Bu yıl daha erken mevsimde çıktılar. Bunlarla mücadele etmenin 3 yolu var. Birincisi biyolojik mücadele, yani bu böcekleri yiyen kuşları ve karıncaları ormanda çoğaltmak. İkincisi, mekanik mücadele hastalıklı ağaçları ve dalları keserek yok etmek. Üçüncüsü ise ilaçlamak. Biz ilaçlama seçeneğini pek kullanmak istemiyorduk, ama bu yıl mecbur kaldık. Çevreye en az zararı veren ilaçlarla geniş sahalarda mücadele ediyoruz. İlk iki yöntem uzun zaman alıyor. Bu yıl böcekler aniden çoğalınca kimyasal mücadele yapmak zorunda kaldık. Zarar büyük boyutlara ulaşmadan önleyeceğiz" dedi.
 
Yetkililer, özellikle meşe sahalarında görünen altın kırçlı kelebek zararlısının meyve ağaçlarında da tahribat yaptığını vurgulayarak, çiftçileri uyardı.

İHA
Yayın Tarihi : 13 Mayıs 2007 Pazar 18:39:09
Güncelleme :13 Mayıs 2007 Pazar 18:44:15


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?