6
Mayıs
2024
Pazertesi
YAŞAM

Kuşlara tenekeli tedbir

Eskişehir'in Sarıcakaya ilçesinde bir orman kulesinde gözcülük yapan bir çift, kurutulan kozalaklardaki tohumlara dadanan kuşlara karşı, gün doğumundan batımına kadar sopayla tenekeye vurup gürültü çıkararak tedbir aldı.

Yaz aylarında Karlık Kulesi'nde gözcülük yapan Ayşe Yalçın ve eşi Mehmet Yalçın, Sarıcakaya ilçesinde kurutulan kozalaklardaki tohumları kuşlara yedirmemek için ilginç bir yola başvurdu. Yalçın çifti, gün doğumundan batımına kadar gürültü yaparak kuşları kovalıyor.

Eskişehir Orman Bölge Müdürü Sıtkı Küçüköz, 2008 yılında ormansız alanlara fidan dikmenin yanı sıra boş alanlara da direkt tohum ekimine hız verdiklerini söyledi. Sarıcakaya'da kurutma sahasında 50 ton çam kozalağının bulunduğunu belirten Küçüköz, "Bu da yaklaşık 60 milyon adet tohum demektir. Artık daha geniş sahaları ağaçlandıracağız. Tohum ekmenin fidan dikimine göre daha az masraflı ve kolay olmaktadır. Önceki yıllarda topladığımız kozalakları fidanlık ortamında fırınlarda kurutarak tohum çıkartıyorduk. Bir kaç yıldır bu işi Sarıcakaya'da yapıyoruz. Burası doğal olarak daha sıcak, kozalaklar hemen kuruyup açılıyor. Bu yöntemle, yani doğal kurutmayla tohum çıkarmada işgücünden ve yakıttan da tasarruf ediyoruz. Tohumun düştüğü yeri tesadüfe bırakamayız. Hepsinin çimlenmesi için tek tek elle ekeceğiz" dedi.

 

iha
Yayın Tarihi : 7 Şubat 2008 Perşembe 15:58:15


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?