21
Mayıs
2024
Salı
EKONOMİ

Tarlalarda yabancı ot tehlikesi

Karaman Tarım İl Müdürü Hikmet Doğru, kültür bitkileri içerisinde istenmeyen bitkilerden olan yabancı otların ortalama yüzde 20 oranında verim kaybına neden olduğunu belirtti.

Üründe doğrudan oluşan bu verim kaybının yanında, ürün kalitesinin düşmesi, tohumluk değerinin azalması, un kalitesinin düşmesi gibi dolaylı zararların da ortaya çıktığını ifade eden Tarım İl Müdürü Doğru, ''Mücadelede kültürel tedbir olarak temiz ve sertifikalı tohum kullanılmalı, tekniğine uygun nadas yapılmalı, ekim nöbeti uygulanmalı, tarla çevresinin temizliğine özen gösterilerek yanmış çiftlik gübresi kullanılmalıdır.

Hububat tarımında en ekonomik yabancı ot mücadelesi ilaçlarla yapılır. Yabancı ot mücadelesi için en uygun ilaçlama zamanı, buğdayın kardeşlenmeyi bitirip sapa kalkmadan önceki devresidir. Bu devrede buğdaylar 15-20 santimetre boyunda, yabancı otlar ise 2-6 yaprak dönemlerindedir. Bu husus dikkate alındığında Karaman'da, yabancı ot mücadelesine bugünlerde başlanmalı ve 15 günlük süre içerisinde de bitirilmelidir" dedi.

.
Yayın Tarihi : 12 Nisan 2006 Çarşamba 12:29:31


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?