18
Mayıs
2024
Cumartesi
KOCASİNAN - KAYSERİ

Barajda sona doğru

Kocasinan Belediyesi ve Elektrik Üretim Şirketi Yönetim Kurulu Başkanı Bekir Yıldız, Yamula Barajı inşaatının gövdesinin tamamlandığını, dolgu işlemlerinin fiilen bitirildiğini söyledi.

Yapımına 4 yıl önce başlanan ve Kayseri’nin Yap-İşlet-Devret modeliyle yapılan en büyük projesi olan Yamula Barajı inşaatıyla ilgili olarak yaptığı açıklamada Başkan Bekir Yıldız, 2x50 megawatt gücünde, 186 milyon dolar keşif bedelli Yamula Barajı inşaatı için müteahhit firma Aydıner İnşaat’ın 150 milyon dolar harcama yaptığını, 65 milyon dolarlık kamulaştırma bedelinin de 30 milyon dolardan fazla kısmının ödendiğini kaydetti.

Yamula Barajı çalışmalarında sona yaklaşıldığını ve 2005 yılı Mayıs ayından itibaren elektrik üretimine başlayacaklarını vurgulayan Yıldız, "Gövde inşaatı tamamen bitti. Dolgu işlemleri tamamlandı. Ankara’nın doğusunda ilk viyadük yapıldı. Dolusavak kapak montajları bitiyor. Santral binası inşaatı da tamamlanma noktasına geldi. Elektromekanik aksamlar yerleştiriliyor. Bu yılın ilk gününden itibaren tutulan su seviyesi 70 metreye yükseldi. 75 kilometre uzunluğunda 82 milyon metrekarelik su havzası oluşuyor. Yamula Barajı’nda finale geliyoruz" diye konuştu.


Yamula Barajı’nın Kayseri’nin yılda tükettiği elektriğin 3’te 2’si kadar enerji üreteceğini, istendiği zaman barajın gücünü 2x50 megawatt daha artabileceğini kaydeden Yıldız, "Yamula Barajı’nı 5 yılda yapıp 20 yıl işletip, ürettiğimiz elektriği 5.25 sentten bakanlığa satacağız. 20 yıl sonra barajı devredeceğiz. Devletimiz, 120 yıl sıfır maliyetle elektrik üretecek. DSİ’nin kanallar yaparak 104 bin hektar alanı suya kavuşturmasıyla tarımda yıllık 1 katrilyon liraya yakın ek gelir elde edilebilecek. Bayramhacılı Barajı imtiyazını da aldığımız için 2 barajla Kayseri’nin yıllık tüketimi kadar elektrik üretebileceğiz. İklim, bitki örtüsü, coğrafyamız değişecek, sosyal etkinliklerimiz, kültür balıkçılığı, su sporları ve milli parklar şehrimize renk katacak" şeklinde konuştu.

YAMULA BARAJI PROJESİ

Yamula Projesi; Yamula barajı, hidroelektrik santrali ve sulamalarından oluşmaktadır. Yamula baraj yeri, Kayseri İl merkezinin 35 km kuzeydoğusunda, Yemliha Kasabası’nın 2.5 km kuzeydoğusunda, Kızılırmak Nehri üzerindedir. Faaliyete geçtiğinde yılda 425 milyon Kwh (kilowatt/saat) enerji üretilecek olan projeyle Kayseri’de 6.463 ha, Kırşehir ve Nevşehir’de toplam 98.000 ha alanının sulanması sağlanacaktır

kocasinan-iha
Yayın Tarihi : 7 Eylül 2004 Salı 13:06:17
Güncelleme :28 Mayıs 2005 Cumartesi 13:07:13


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?