30
Nisan
2024
Salı
KOCASİNAN - KAYSERİ
Nufus
1.165.088
Yüz Ölçümü
16.917
İlçe Sayısı
17
Vali
Nufus
365.614
Yüz Ölçümü
0
Belediye Sayısı
50
Köy Sayısı
0
Kaymakam

Kocasinan Genel Bilgi

Kocasinan Parkıİç Anadolu Bölgesi’nde Kayseri İli’ne bağlı bir ilçe olan Kocasinan, Kuzeyinde Kayseri İl Merkezi, batısında Melikgazi, güneyinde Talas, doğusunda da Bünyan ilçeleri ile çevrilidir. İlçe, İç Anadolu platosunun güneydoğusunda, Orta Kızılırmak bölümünde yer almakta olup, sönmüş bir yanardağ sırası ve bunların arasında kalan plato ve çöküntü alanlarından oluşmuştur. İlçenin en yüksek noktası olan Erciyes Dağı (3.917 m.)’dır. Denizden yüksekliği 1.055 m. olan ilçenin toplam nüfusu 308.505’tir.

İlçede karasal iklim sürmekte olup, kışlar soğuk ve yağışlı, yazlar sıcak geçer. İlçenin aylık yağış ortalaması 234 mm. civarındadır.

İlçe topraklarında, dağ ve tepelik alanlarda da bozkır bitki örtüsü egemendir. Dağlar arasındaki çöküntü havzalarında ve ovalarında önceleri bozkır örtüsünün egemen olmasına karşılık, bu kesimler daha sonra geniş ölçüde tarım alanı durumuna getirilmiştir. Dağların etek bölümleri ise genellikle bağlık ve bahçeliktir.

İlçenin ekonomisi, tarım, hayvancılık, sanayii, turizm, madencilik ve ticarete dayalıdır. Yetiştirilen başlıca tarımsal ürünler, arpa, buğday, şeker pancarı, patates, çavdar, mısır, soğan, nohut, kuru fasulye, ay çiçeğidir. Ayrıca sebze ve meyve de üretilmektedir. Kayseri’de meyve suyu fabrikalarının kuruluşu meyveciliğin gelişmesini sağlamıştır. Zerdali, kayısı, armut, erik, elma ve ceviz yetiştirilir. Hayvancılıkta ise koyun, kıl keçisi, manda, at, sığır, tavuk, hindi ve yetiştirilip, arıcılık yapılmaktadır. Hayvancılığa gerekli desteği vermek üzere Köylere Hizmet Götürme Birliği tarafından sütün köylerden toplanarak ilçe merkezinde soğutulup ihale yöntemiyle satılması için Süt Toplama ve İsleme Merkezi ve merkeze yakın köylerde modern tavuk çiftlikleri kurulmuştur.

İlçenin tarihi Kayseri ilinin tarihi ile örtüşmektedir. Kayseri il merkezi ile Kocasinan ilçesi iç içedir. Kayseri’de olduğu gibi burası da MÖ.2000-1750 tarihlerinde Hititlerin egemenliği altında kalmıştır. Daha sonra Asurlular, Medler, Persler, Mekedonya Krallığı, Kapadokya Krallığı (MÖ.280-MS.17), Romalılar ve Bizanslılar yöreye hakim olmuşlardır. VII.yüzyıldan itibaren kısa sürelerle (691 ve 736) Arapların istilasına uğramıştır.

Malazgirt Savaşı’ndan (1071) sonra Selçukluların eline geçen yöre, 1127 yılında Danişmentliler’den Emir (Melik) Gazi’nin eline geçmiştir. Anadolu Selçuklularından Kılıçarslan II. 1176 yılında Danişmentliler’den geri almıştır.

Kayseri ve yöresi Alaaddin Keykubat zamanında önem kazanmış, Konya’dan sonra Selçukluların ikinci başkenti olmuştur. 1244 yılında İlhanlı hücumlarına maruz kalan yöre, Moğol-İlhanlı valilerince idare edilmiş, bunlardan Emir Eratna’nın Kayseri’de büyük bir beylik kurması üzerine 1343 yılında beyliğin merkezi olmuştur. 1381 yılında Kadı Burhanettin hakim olmuş, 1398 yılında Kadı Burhanettin’in ölümünden sonra beylik önemini kaybetmiş, Yıldırım Beyazıt tarafından osmanlı topraklarına katılmıştır.

Osmanlı Döneminde önce Karaman, ardından Ankara Eyaletine bağlı bir sancak olan Kayseri 1839 tarihinde Bozok Eyaletinde, 1867 tarihinde de bağımsız sancak merkezi olarak Osmanlı idari taksimatında yerini almış, Cumhuriyetin ilanından sonra, 1924’te il konumuna getirilmiştir. 1989 yılında Kayseri’den ayrılan Kocasinan, aynı tarihte Kayseri’ye bağlı ilçe konumuna getirilmiştir.

İlçede günümüze gelebilen tarihi eserler arasında; Hacı Kılıç Camisi, Cürcürler Camisi, Helvacı Dede Şıh Mescidi, Kalaycıoğlu Mescidi, Hasbek Kadı Kümbeti, Hacip Kümbeti, Şeyh Tennuri Türbesi, Anonim Kümbetler, Ulu Hatun Türbesi, Beş Parmak Türbesi, Şeyh Seyfullah Türbesi, Gevher Nesibe Sultan Tıp Medresesi ve Darüşşifası, Sahibiye (Sahip Ata) Medresesi, Hacı Kılıç Medresesi, Hızır İlyas Köşkü, Haydar Bey Köşkü, Kadir Has Kent ve Mimar Sinan Müzesi, Gevher Nesibe Sultan Çeşmesi, Sahibiye Çeşmesi ve Mıhlım Çeşmesi bulunmaktadır.

Kenthaber Kültür Kurulu

Fotoğraf, www.kayseri.gov.tr adresinden alınmıştır.

Yayın Tarihi : 24 Haziran 2009 Çarşamba 11:25:06

Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
İLGİLİ SAYFALAR