19
Mayıs
2024
Pazar
YAŞAM

yahyalı eşsiz şelaleleri ile yerli yabancı turistleri bekliyor

Yahyalı’ya 76 Km. mesafedeki Kapuzbaşı Köyünde kaynak çağlayan niteliğindeki dizide, 7 şelale bulunmaktadır. Ensenin tepe adlı blok kayadan çıkan şelalelerin 5’i tepenin doğusunda, 2’si güneyinde yer almaktadır. Yükseklikleri 30-70 metre arasında değişen şelalelerin suları Aladağ-Aksu suyu ile birleşerek Zamantı Irmağına, oradan da Seyhan Nehrine karışırlar.
Çepe çevre bir orman içinde (V) şeklinde dar bir vadiye akan, debisi son derece büyük olan sular, görüntü ve ses ile birlikte dehşetli bir manzara arzederler. Aladağ zirvelerinde bulunan kar ve buzulların erimesi ile beslenen, Yaz- Kış suları hiç kesilmeyen şelalelerden doğudaki 3 şelale birlikte takım şelaleler adını alırlar. Ve yükseklikleri ile tanınırlar. Elif şelalesi ise yayvan ve dağınık olup çevresi mesire yeridir......
Yeşilköy Şelalesi:
Yeşilköy Köyüne 3 km. mesafedeki ziyaret mevkiinde bulunan şelaleler, zamantı ırmağının iki yakasından akmakta olup, Antalya-Düden şelalesinin benzeri niteliğindedirler. Irmağın üstünü kapatan tabii bir köprünün baş kısmında yer alan şelalelerin büyüğü 20 m. , küçüğü ise 10 m. yüksekliğindedir. Günün belirli saatlerinde dönüşümlü olarak çekilen ve geri gelen suları ile halk arasında bir takım efsanelerin doğmasına yol açan Yeşilköy Şelaleleri turistlerin olduğu kadar son günlerde bilim adamlarının da uğrak yeri haline gelmiştir.

Derebağ Şelalesi: Yahyalı’ya 10 km. mesafede olup Derebağ Kasabası Çağlayan Mahallesi sınırları içindedir. Yayvan akışlı kaynak çağlayanlardan olan Derebağ Şelalesi 15 m. yüksekliğindedir. 2 mağara içinden çıkan temiz ve berrak kaynak suları daha sonra dar bir vadiden akarak Yahyalı’ya ulaşır. Çevresi piknik alanı olarak düzenlenmiştir. Günümüzün uğrak yeridir.

Yaz sezonu ile hareketli günler yaşayan Yahyalı, geçen hafta Çevre ve Orman Bakanı sayın Osman PEPE ve bir çok üst düzey bürokrat ve milet vekillerini ağırlamıştı şimdi ise Yahyalı çevre meraklısı yerli-yabancı turistleri bekliyor.......

yahyaliweb.com
Yayın Tarihi : 28 Haziran 2004 Pazartesi 23:35:42
Güncelleme :16 Ocak 2005 Pazar 17:47:22


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?