19
Mayıs
2024
Pazar
YEŞİLHİSAR - KAYSERİ

Kaya kiliseleri harabeye döndü

ERDEMLİ KÖYÜ KAYA KİLİSELERİ İLGİ BEKLİYOR

Kayseri’nin Yeşilhisar ilçesinin Erdemli köyünde bulunan ve binlerce metrekarelik alana sahip tarihi yaşam alanları ilgisizlikten dolayı harabeye dönüşmüş durumda.

Evrensel Değerleri Koruma ve Yaşatma Derneği Başkanı Güray Gülentürk, “Hıristiyanlığın ilk yayılma dönemlerinde kurulduğu tahmin edilen yerleşim alanlarında bir çok gizli tüneller, gözetleme, savunma, aydınlanma pencereleri, kuşluklar, hayvan besleme alanları, kiliseler bulunmaktadır” dedi.

Yaklaşık 2000 yıllık olan kiliselerde bulunan dini resimlerin yıpranarak yok olmaya yüz tuttuğunu söyleyen Gülentürk, “Kayalar üzerine oyulan işlemeler hala eşiz güzelliğini koruyor. Halk arasında anlatılan ilginç hikayeler ile gizemine daha çok gizem katmakta, her Perşembe gecesi karanlıklar içerisinden Kur’an okuyanların seslerinin geldiği, çeşitli ilginç olayların yaşandığı belirtilen bölgede yaşayan halk zamanla bu bölgenin dışarısına çıkarak bölgeye oldukça yakın yeni yaşam alanları kurmaya başlamışlardır” diye konuştu.

Dedelerinin bu bölgede doğup yaşadığını belirten Evrensel Değerleri Koruma ve Yaşatma Derneği Üyesi ve köy halkından Hakan Serbest “Kaya Kiliseleri tarihin derin sayfalarından günümüze kadar gelmiştir. Artık ilgisizlik nedeniyle yok olmaya yüz tutmaktadır. Kayaların üzerine yapılan işlemeler, kiliseler içerisine yapılan resimler turizme açılarak köyümüzün canlanmasını sağlamak gerekiyor. Geçmiş yıllarda bir takım kişiler bölgede incelemeler yaparak turizme açılacağı yönünde vaatler verse de hiç birinin aslı çıkmadı. Devletimizin bir an önce bölgemizde ki bu tarihi alanlara ilgi göstererek ülke ve yöre turizmine katkı sağlayacak çalışmalara adım atmalarını beklemekteyiz” dedi.

ERDEMLİ KÖYÜ KAYA KİLİSELERİ İLGİ BEKLİYOR
ERDEMLİ KÖYÜ KAYA KİLİSELERİ İLGİ BEKLİYOR
İHA
Yayın Tarihi : 7 Temmuz 2010 Çarşamba 12:09:13


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?