21
Mayıs
2024
Salı
GÜNCEL

Sucuk tezgahları kuruldu

Kurban Bayramı'nın ardından bazı vatandaşlar, kalan etlerini sucuk ve kıyma yapmaya başladı.

Kurban sonunda etleri artan vatandaşlar, Kırıkkale'nin çeşitli mahallelerinde kurulan kıyma ve sucuk makinelerinden belli bir ücret karşılığı sucuk yaptırıyor. Etin bir kısmını fakirlere dağıttıktan sonra geri kalanını uzun süre saklayabilmek için sucuk yaptırmaya karar verdiğini açıklayan Hakan Özdemir, "Çocuklarımız ancak senden bir kez et yiyorlar. Beslenme çantalarına koymak için etleri sucuk ve kıyma yaptırıyorum." dedi.

İnsanların kurban etlerini uzun süre kullanmak için sucuk yaptırdıklarını söyleyen kıyma ve sucuk yapımcısı Talat Gazioğlu, vatandaşların gözleri önünde ve hijyenik bir şekilde sucukları yaptığını belirtti. Gazioğlu, sucuk yapımını şu şekilde anlattı:

"Sucuk yapımında sığır, koyun ve keçi gibi hayvanların etleri veya bu etlerin belli oranlardaki karışımları kullanılır. Sucuk yapımında kullanılacak etler, taze olması gerekir. Kemiklerinden ayrılan etler daha sonra kıyma makinesinden geçirilir. Kıyma makinesinde kullanılan bıçakların keskin olması, parçalanmanın tam olabilmesini sağlamak yönünden önemlidir. Ete daha sonra, tuz, sodyum nitrit, askorbik asit ve şekerden oluşan kürleme yardımcı maddeleri eklenir. Kıyma haline getirilmiş etlere, çeşitli baharat eklenir. Baharat ilave edilmiş hamur, daha sonra karıştırma makinelerinde içinde hava kalmayacak şekilde karıştırılır ve sucuk yapılır."

Değişik semtlere sucuk yapmak için tezgah kuran esnaflar ise, makinelerin 12 ayda 1 ay ancak çalıştığını söyledi.

.
Yayın Tarihi : 13 Ocak 2006 Cuma 12:48:29
Güncelleme :13 Ocak 2006 Cuma 13:31:06


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?