21
Mayıs
2024
Salı
YAŞAM

Askerde vatandaşlıktan çıkarıldı

Kırıkkale'de bir kişi, vatani görevini yaparken vatandaşlıktan çıkarıldı.

Yazar Aziz Nesin'in 'Yaşar Ne Yaşar ne Yaşamaz' adlı hikayesi Kırıkkale'de gerçek oldu. 1995 yılında Bulgaristan'dan ailesi ile göç ederek Türk vatandaşlığına kabul edilen Hakan Karaca (44), "Haymat-los (Vatanı olmayan)" olarak Kırıkkale de yaşadı.

4 Ağustos 1995 yılında Bakanlar Kurulu kararı ile Türk vatandaşlığına kabul edilen Karaca, 20 Mayıs 2004 tarihinde 42 yaşında askere alındı ve 21 Ağustos 2005 yılında Edirne'deki vatani görevini tamamlayarak Kırıkkale'ye döndü.

Bir asayiş olayı için emniyete alınan Karaca, Türk vatandaşlığından vatani görevini yaptığı yıl çıkarıldığını öğrendi. Kırıkkale de halı satışı yaparak geçimini sağlayan Hayrettin Karaca, konu ile ilgili olarak yaptığı açıklamada, "Nüfus Müdürlüğü'ne gittim. Vatani görevimi yaparken vatandaşlıktan neden çıkarıldığımı öğrenmek istedim. Kimse bir şey bilmiyor. Emniyete, valiliğe gittim onlar da bilmiyor.

Vatan borcu namus borcudur diye görevimi yaptım. Bu görevi yaparken vatandaşlıktan çıkarılmak beni üzdü. Hakkımı her yerde arayacağım. Şimdi kimliğimi elimden aldılar. 6 çocuğum ve eşim, perişan durumdayız. Çocuklarımın eğitimi yarıda kaldı. Ne yapacağımı şaşırdım" diye konuştu.

Vatandaşlıktan çıkarılmasını kabullenemeyen Hakan Karaca, hukuki yollardan hakkın arayacağını, vatandaşlıktan çıkarıldığında her Türk erkeğinin yapmakla mükellef olduğu, vatan borcu olan askerlik hizmetini yerine getirdiğini, askerliğinin bitmesiyle kimliğinin de gittiğini sözlerine ekleyerek, "Kimliğimi bir an önce istiyorum" dedi.
.
Yayın Tarihi : 27 Şubat 2006 Pazartesi 21:13:33


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?