6
Mayıs
2024
Pazertesi
KONYA

3 YIL SONRA OVA'DA TOPRAK ÇÖKMESİ OLMAYACAK

Yeraltı sularının çekilmesi sebebiyle son yıllarda Konya'da oluşan metrelerce derinlikteki obruklar, halkı korkutmaya başladı. Toprak çökmesinin şehir merkezlerine yaklaşması sebebiyle telaşlanan vatandaşları, Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu teskin etti.

Hazırladıkları Konya Ovası Projesi (KOP) ile yeraltı sularının normal seviyeye geleceğini belirten Eroğlu, 2012 yılından itibaren bölgede obruk olmayacağını açıkladı.

Konya Ovası'nın az yağış aldığı için su sıkıntısı yaşadığına dikkat çeken Eroğlu, sorunu gidermek için çalışmaların devam ettiğini dile getirdi. Beyşehir'in güneyinde Dere Bucak mevkiine baraj inşa ettiklerini kaydeden Çevre ve Orman Bakanı, bu baraj sayesinde o bölgede dağın altından Akdeniz'e akan suların önünü keserek Beyşehir Gölü'ne aktaracaklarını açıkladı. Dağlardan yılda 130 milyon metreküp suyun baraja geleceğini anlatan bakan Eroğlu, şunları söyledi: "Şu anda dünyanın sayılı projelerinden biri olan Mavi Tünel projesinin temeli atıldı. 2012'nin sonuna kadar oradan da 414 milyon metreküp su akacak. Şu anda su eksikliğini Akdeniz'e akan suların önünü kesip Konya Ovası'na aktararak kapatıyoruz. Böylece yaptığımız

Kyoto Protokolü'nün Türkiye'ye bir mükellefiyet getirmediğine dikkat çeken Eroğlu, yeşil alanların oluşturulması, atık su arıtma tesisleri kurulması ve hava kirliliğinin önüne geçilmesi, katı atık problemi çözülmesi konusunda vatandaşın arzuları istikametinde taraf olduklarını belirtti. Bunun Türkiye için bir ihtiyaç olduğunu vurgulayan Eroğlu, şöyle konuştu: "Mesela Afyonkarahisar'da vahşi depolama alanı vardı. Bakanlık olarak buraya 6 milyon TL harcadık. Afyonkarahisar ve civarında 66 tane ilçe ve beldelerinin katı atıklarını toplayıp düzenli bir şekilde bertaraf ediyoruz. Bunun gibi tüm Türkiye'de 38 milyon nüfusun katı atıklarını bertaraf eder hale geldik. Hedefimiz 2012 yılını sonuna kadar katı atık eylem planını yani çöplerin düzenli olarak toplanması ve bertaraf edilmesi için büyük bir eylem planımız var. İnşallah 2112 yılı sonunda da şehirlerimizde ve yerleşim alanlarında yaşayan herkesin katı ve tıbbi atıkları düzenli olarak toplanarak bertaraf edilecek."

 

Zaman
Yayın Tarihi : 13 Şubat 2009 Cuma 19:07:55
Güncelleme :13 Şubat 2009 Cuma 19:11:18


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?