6
Mayıs
2024
Pazertesi
KONYA

"Aydınlatılmış Rıza" semineri başlıyor

Sağlıkta Dönüşüm Progarmı çerçevesinde, uygulamada yeni bir kavram olarak ortaya çıkan ve hastanın bir tıbbi girişim öncesi bilgilendirilerek rızasının alınması çalışmasının adı olan "Aydınlatılmış Rıza" konusunda Konya'da bir seminer düzenlenecek.

Konuyla ilgili İl Sağlık Müdürlüğü'nde düzenlenen tanıtım toplantısına İl Sağlık Müdürü Hasan Küçükkendirci ve Toplum Sağlığı Araştırma ve Geliştirme Merkezi Başkanı Prof. Dr. Nazmi Zengin katıldı. Toplantıda konuşan İl Sağlık Müdürü Küçükkendirci, yapılacak olan sempozyumla vatandaşların doktor ve sağlık personli hakkında daha fazla bilgi sahibi olacaklarını söyledi.

Bazı bilgi eksiklikler nedeni ile hastanelerde hasta ile doktor arasında çeşitli sıkıntıların yaşandığını ve bazı olayların adli mercilere intikal ettiğini ifade eden Hasan Küçükkendirci, "Bunun önüne geçmek için böyle bir program düzenliyoruz. Hasta haklarının korunması konusunda Sağlık Bakanlığı'nın çeşitli yatırımları var. 2006 yılından bu yana çeşitli sempozyumlar düzenledik. Bu yıl ise hasta hakları ile ilgili sadece belirli kesimin değil halkın da bilgilendirilmesini amaçladık. Hastalar hastaneye gitmeden önce hekimi ile ilgili bilgi sahibi olacak. Bazen hastalarımız ile doktorlarımız arasındaki yaşanan sıkıntılar adli mercilere intikal edebiliyor. Bunun önüne geçmek ve hasta ile doktor arasındaki diyaloğu olumlu bir ilişkiye taşımak için bu sempozyumu düzenliyoruz" şeklinde konuştu.

Hasta haklarının günün en önemli insan haklarından olduğunu söyleyen Prof. Dr. Nazmi Zengin ise, konuyla ilgili çeşitli eğitimlerin devam ettiğini ifade ederek, "Yapılan çalışmalar yeterli değil. Bundan sonra hasta olan bir vatandaşımız doktora gittiği zaman çeşitli tedavileri yapılacak. Daha sonra doktor hastaya, hastalıkla ilgili çeşitli tedavi yöntemleri sunacak ve vatandaş hangi tedavi yöntemini isterse ondan yararlanacak" dedi.

Sempozyumun Cuma günü Ankara ve İstanbul'dan gelen akademisyenler ve hukukçuların katılımıyla başlayacağı belirtildi.

İHA
Yayın Tarihi : 12 Kasım 2008 Çarşamba 13:13:13
Güncelleme :12 Kasım 2008 Çarşamba 13:21:44


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?