7
Mayıs
2024
Salı
KONYA

1.2 milyon meyve ağacı var

Konya Ereğli’de Avrupa’nın ‘en büyüğü’ olarak kabul edilen meyve bahçesi 7 bin dönüm arazi üzerine kurulu bulunuyor

Avrupa’nın en büyük meyve bahçesi olarak kabul edilen Konya’nın Ereğli ilçesindeki 7 bin dönümlük işletmede, 1 milyon 200 bin meyve ağacı bulunuyor.
Ereğli ve Niğde arasındaki 7 bin dönüm alan üzerine kurulan Baler Ziraat İşletmesinin, Avrupa’nın tek parça halinde en büyük meyve bahçesi olma özelliğini taşıdığı öne sürülüyor. İşletme sahibi Bülent Özler, bahçeye yatırımın 1999 yılında başladığını, bahçenin çoğunluğunun elma olmak üzere, armut ve kiraz gibi çeşitli meyve ağaçlarından oluştuğunu söyledi.

Özler, kısa süre önce gala çeşidi elmaların hasadına başlandığını, bahçede üretilen ürünlerin hem yurtiçi hem de yurtdışına gönderildiğini belirtti.

Bahçe fileyle kaplandı
Bahçenin üzeri güneş, dolu ve rüzgar gibi doğal etkilerden fidanları korumak için fileyle kaplanmış. 180 sabit personel çalışan bahçede personel yatakhanesi, idari binalar, yemekhane, bekçi evleri, misafirhane, malzeme depoları var.

Ayrıca, 7 bin dönüm arazinin fidan dikili olmayan 520 dönümüne ise yeni elma çeşitleri dikilecek, aynı araziye kiraz paketleme tesisi ve 11 bin tonluk soğuk hava deposu yanında idari binalar ve personel lojmanları yapılacak.

Rüzgâr kıran olarak dev bahçenin etrafına ve ara yollara 52 bin adet kavak ağacı dikilirken, işletmede 26 adet traktör kullanılıyor. Meteoroloji istasyonundan günlük ve anlık hava durumunu öğrenen bahçe görevlileri, deneme için kiraz, armut, şeftali, kayısı, erik, vişne ve üzüm çeşitleri üretiminin de yapıldığını belirtti. Personel sayısı ürün hasadının yoğun olduğu dönemlerde 750’ye kadar çıkıyor.

Radikal
Yayın Tarihi : 15 Ağustos 2008 Cuma 14:12:01


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?