6
Mayıs
2024
Pazertesi
KONYA

10 Ekim Dünya Ruh Sağlığı Günü

Her yıl bir ana temanın işlendiği 10-14 Ekim Ruh Sağlığı Haftası'nın bu yılki konusu "Ruh Sağlığını Küresel Öncelik Yapmak" olarak belirlendi.

Konya İl Sağlık Müdürü Hasan Küçükkendirci, sağlığın bir bütün olduğunu ve ruh sağlığı olmadan sağlık, sağlık olmadan refah ve mutluluğun olmadığını belirterek, "Psikiyatrik hastalıkları tüm tıbbi hastalıklar arasında en sık rastlanan, belirgin iş-gün kaybına neden olan hastalıklar arasında yer almaktadır. Dünya en fazla yeti yitimine neden olan 10 hastalıktan 5'ini depresyon, şizofreni, alkol madde kullanım bozuklukları ve obsesifkompulsif bozukluğu da içeren ruhsal hastalıklar oluşturmaktadır. Ruhsal hastalıklarda başta genetik faktörler olmak üzere yoksulluk, kötü yaşam koşulları, savaş, işkence, afetler ve şiddet sonucu oluşabilen travmalar, sağlık ve sosyal güvencenin olmayışı, göç, ayrımcılık ile ırkçılık etkili olmaktadır. Genetik faktörler dışında diğer etmenler özellikle son yıllarda sağlık hizmetlerine bütüncül bir yaklaşım tarzıyla daha sağlıklı bertaraf edilmektedir. İnsan sağlığını bir bütün olarak gören bu yaklaşım, ruhsal ve bedensel sağlığın bütün yönlerini dikkate almaktadır. Bu yönüyle sağlıklı olmayı yalnızca hastalığı olmamak değil ruhsal ve bedensel olarak tam bir iyilik hali olarak değerlendirmek gerekir. Bu aynı zamanda Dünya Sağlık Örgütü'nün sağlık tanımıdır. Bu yüzden doğumdan yaşlılığa kadar geçen zamanda bedensel ve ruhsal sağlığı korumak çok önemlidir" dedi.

Sağlıklı bir yaşamın sağlıklı bir başlangıçla mümkün olduğunu kaydeden Küçükkendirci, "Bu nedenle her anne ve çocuğun ruhsal sağlığının dikkate alınması, çocukken ruhsal ve bedensel gelişiminin izlenmesi gerekmektedir. Çünkü çocuğun öğrenme ve gelişim kapasitesini yakından ilgilendirmektedir. Bu bağlamda Sağlık Bakanlığı Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğünce başlatılan ve müdürlüğümüz ruh sağlığı ve sosyal hastalıklar şubesi tarafından yürütülen '0-6 Yaş Grubu Çocuğun Psikososyal Gelişimini Destekleme Programı' çalışmaları devam etmektedir. Bu programın amacı, psikososyal gelişimi destekleme yöntemlerini sağlık ocağı hizmetleri içine entegre ederek, gelişiminin en hızlı olduğu gebelik ve 0-6 yaş döneminde çocuğun gelişimini destekleyip, ruhsal, sosyal ve bedensel olarak sağlıklı nesiller yetişmesini desteklemektir" diye konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 10 Ekim 2008 Cuma 14:14:51


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?