6
Mayıs
2024
Pazertesi
KONYA

10 yıllık kabus mutlu sonla bitti

Konya'da 10 yıldır haftada 3 kez diyalize girerek yaşamını sürdüren Ayfer Topuz, dört kez organ nakli için geldiği hastanede bu kez mutlu sona ulaştı.

Sağlık Bakanlığı Organ Nakli Koordinasyon Merkezi tarafından, Antalya'da beyin ölümü gerçekleşen bir hastanın böbreği Konya Selçuk Üniversitesi'ne gönderildi.

Hastanede yapılan tetkikler sonucunda böbreğin en çok 30 yaşındaki Ayfer Topuz'a uygun olduğu belirlendi. Yaklaşık 2 saat süren bir operasyonun ardından Ayfer Topuz'a böbrek nakli yapıldı. Sağlığına kavuşan Topuz'un, daha önce de 3 kez hastaneye böbrek nakli için geldiği ancak böbreklerin başka hastalara daha fazla uyum göstermesi üzerine nakledilmediği öğrenildi.

Dördüncü kez hastaneye geldiğinde organ nakli yapılan Ayfer Topuz, "Haftanın 3 günü diyalize bağlanmak için köyden geliyordum. En çok sağlığıma kavuşmayı arzuluyordum fakat her defasında son anda kapıdan döndüm. En son haber geldiğinde her zamanki gibi çok sevindim. Bu böbreğinde uyumlu olmayacağını düşünerek korkuyordum ama dördüncü kez de mutlu sona ulaştım. Herkesin organlarını bağışlamasını diliyorum. Şuanda en çok su içmek istiyorum" dedi.

Selçuk Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mehmet Erikoğlu, 2 saat süren operasyonun ardından böbrek naklini başarıyla gerçekleştirdiklerini ifade ederek, "Hastamızın sağlık durumu gayet iyi. Bir hafta içinde taburcu ederiz. Konya'da kadavradan 11. böbrek naklini gerçekleştirdik. Hepside sağlığına kavuştu. Türkiye'de 50 bin diyaliz hastası var. Bunlardan 40 bini de böbrek nakli bekliyor ama Türkiye'de yılda 2 bin civarında böbrek nakli yapılıyor, 38 bin hasta ise sıra bekliyor. Organ bağışı konusunda herkesin duyarlı olması gerekir. Son 2 yılda kadavradan organ naklinden büyük bir artış var ancak yeterli değil" şeklinde konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 9 Haziran 2009 Salı 10:47:31
Güncelleme :9 Haziran 2009 Salı 10:52:27


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?