7
Mayıs
2024
Salı
KONYA

112 acil çalışanlarına eğitim

KONYA'DA 112 ACİL SERVİS ÇALIŞANLARINA EĞİTİM

Konya İl Sağlık Müdürlüğü 112 Acil Servis çalışanlarına 112 ihbar hattına gelen telefonların doğru değerlendirilmesi konusunda eğitim veriliyor.

Sağlık Bakanlığı'nın Mesleki Rol Gelişimi Eğitimi programı kapsamında Konya Hekimevi'nde eğitim verilen personele, komuta kontrol merkezine gelen ihbarların önemlilik ve doğruluk konusunda nasıl değerlendirileceği anlatıldı. Hasta veya hasta yakınlarının en zor anlarında acil servis çalışanlarıyla muhattap olduğunu belirten İl Ambulans Servisi Başhekimi Osman Ulusal, "Bizlere normal gelebilecek söylemler hasta yakınlarını gerebiliyor. Biz bu eğitimlerde kişilik tiplerini iyi analiz edip, nasıl iletişime geçmemiz gerektiğini, ses tonumuzun nasıl olması gerektiğini öğretiyoruz. Komuta kontrol merkezine günlük 10 bin ila 12 bin arasında ihbar geliyor. Gelen binlerce ihbarın yüzde 90'ı aciliyeti olmayan durumlar. Bir kısmı da acil servisi ilgilendirmeyen ve sapık telefonlarıdır. Bu ihbarların hangisinin ciddi vaka olduğu, hangisinin olmadığını anlamamız için bu eğitimler çok önemli. Telefondaki kişinin ses tonundan konunun ciddiyetini personelin anlayabilmesi için bu eğitimleri düzenliyoruz" dedi.

BİRBİRİNDEN İLGİNÇ İHBARLAR GELİYOR

Gelen ilginç ihbarlardan bir tanesini paylaşan Mesleki Rol Eğitimi eğitmenlerinden Hemşire Nuray Korkmaz, "Gece saat üç sıralarında komuta kontrol merkezine ihbar telefonu geldi. Telefonu ben açtım ve telefondaki ses çok kötü geliyordu. Sürekli ağlıyordu. Söylediği tek şey kardeşim, kardeşim düştü şeklindeydi. Hemen istasyonumuza haber verdim. Aradan biraz zaman geçti ve görevli doktorumuz beni aradı ve veteriner olmadığını söyledi. Durumu sorduğumda ihbarcının kardeşim diye ağladığı köpeğiymiş" dedi. Her canlının kendileri için önemli olduğunu belirten Hemşire Korkmaz, fakat işlerinin sadece insanlar olduğunu söyledi.

Gelen ihbarlardan birisini paylaşan Hemşire Ferya Kuzu ise, "Gelen telefonda çocuğuna elektrik çarptığını söyleyen bir vakaya gittik. İhbarcının çocuğum diye bahsettiği vakanın maymun olduğunu gördük. O sırada daha ciddi bir vaka olabilirdi" şeklinde konuştu.

Eğitimlerde 3 günlük programda 300 acil servis personeline eğitim verilmesi planlanıyor.

KONYA'DA 112 ACİL SERVİS ÇALIŞANLARINA EĞİTİM
İHA
Yayın Tarihi : 3 Kasım 2010 Çarşamba 15:04:02
Güncelleme :3 Kasım 2010 Çarşamba 20:02:59


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?