2
Mayıs
2024
Perşembe
KONYA

14 Şubat'a özel 70 bin gül

Konya'da faaliyet gösteren çiçekçiler, yerli gül üretiminde kötü hava koşullarının üretimde düşüşe sebep olması nedeniyle Hollanda'dan 70 bin gül ithal etmek zorunda kaldı.

Antalya ve İzmir bölgesinde yaşanan aşırı soğuk ve fırtına nedeniyle çiçek üretiminde yaşanan düşüş, çiçekçileri 14 Şubat Sevgililer Günü öncesi başka alternatiflere yönlendirdi. Sevgililer Günü'nde vatandaşların sevdiği insanlara en çok vermeyi tercih ettiği gül de bu üretim düşüşünden fazlasıyla etkilendi.

Türkiye'deki gül üretiminde kötü hava koşulları nedeniyle yüzde 45' e varan bir düşüş yaşandığını belirten Konya Çiçekçiler Odası Başkanı İsmail Dikici, "Bu üretim azlığının üstüne Rusya'nın da Sevgililer Günü için neredeyse bütün seralardaki ürünleri sipariş etmesiyle Türkiye'de neredeyse yerli gül kalmadı. Vatandaşlarımızı mağdur etmemek için Konya'daki çiçekçiler olarak Hollanda'dan 70 bin adet gül ithal ettik. Özel kargo uçağıyla İstanbul'a gelecek olan güller, klimalı araçlarla Konya'ya getirilerek satışa sunulacak" dedi.

GÜL İTHALİ FİYATLARA DA YANSIDI

Konya'daki çiçekçiler olarak 5 yıldır gül ve çiçek fiyatlarına zam yapmadıklarını ve vatandaşa en uygun fiyatlarla çiçek sattıklarını ifade eden Başkan İsmail Dikici, "Ancak bu yıl gülleri Hollanda'dan getirttiğimiz için gül fiyatlarında bir artışa gitmek zorunda kaldık. Getirttiğimiz güllerin cinsi Bakara ve Dallas cinsi 1. sınıf güller. Bu cinslerin en büyük özelliği 2 ay süreyle tazeliklerini koruyabilmeleri. Bu nedenle fiyatları da yerli güllere göre biraz daha pahalı. Geçen yıllarda 5 ila 7.5 liraya
verdiğimiz tane gülleri bu yıl 10 liradan veriyoruz" şeklinde konuştu.

KONYA ÇİÇEK SATIŞINDA TÜRKİYE 4.'SÜ

Konya'da son 5 yıldır çiçek tüketiminde büyük bir artış yaşandığına dikkat çeken Dikici, "Özellikle 14 Şubat Sevgililer Günü'nde çiçek satışlarımız adeta patlama yaşıyor. Birçok çiçekçide 14 Şubat öncesi çiçek kalmıyor. Geçen yıl 14 Şubat Sevgililer Günü öncesi Konya çiçek satışında Türkiye 4.'sü oldu. Bu yıl da gerek gül gerekse diğer çiçeklerimizle Türkiye'de ilk 4 içinde olacağımıza inanıyorum" dedi.

iha
Yayın Tarihi : 3 Şubat 2012 Cuma 18:05:37


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?