7
Mayıs
2024
Salı
KONYA

23 yıldır yatarak yaşıyor

Konya'nın Beyşehir ilçesine bağlı Akçabelen beldesindeki evinde, 23 yıldır yatarak yaşam mücadelesi veren doğuştan cam kemik hastası Rahime Çobanoğlu'nun dramı yürek burkuyor.

Başında 3 ayrı ur tespit edilen Rahime, ameliyat olabilmek için kendisine uzanacak bir yardım eli bekliyor.

Beldede ailesiyle birlikte yaşayan ve doğuştan cam kemik hastası olması nedeniyle sürekli olarak kemikleri kırılan 23 yaşındaki 1 metre uzunluğundaki Rahime Çobanoğlu'nun boyu da uzamıyor. Çiftçilik yapan babasının Bağ-Kur'a olan borcu nedeniyle sağlık hizmetlerinden istifade edemeyen Çobanoğlu, yaşadığı sağlık sorunları nedeniyle zor günler yaşıyor.

Biriken prim borcu yüzünden hasta kızını hastaneye götüremediğini belirten baba Recep Çobanoğlu, "3'ü erkek 4 evlada sahibim. Diğerlerinin herhangi bir sağlık problemi bulunmuyor. Kızım ise cam kemik hastası olduğu için doğuştan itibaren yatarak yaşam mücadelesi veriyor. Oturup kalkamıyor, bu yüzden okula gidemedi ama okumayı yazmayı azmi ve çok zeki olması sayesinde kendi kendine öğrendi. Evde yattığı yerde el işi yapıyor, kitap ve gazete okuyabiliyor" dedi.

YÜREK BURKAN DRAM

Çiftçilik yaptığını, maddi durumunun iyi olmaması nedeniyle Bağ-Kur'a olan prim borçlarını ödeyemediğini belirten 54 yaşındaki baba Recep Çobanoğlu, 10 bin YTL'nin üzerinde prim borcu olması nedeniyle kendisi gibi aile fertlerinin de sağlık hizmetlerinden yararlanamadığını belirterek, "Bu yüzden hasta olan kızımı da hastaneye götürüp getiremiyorum. Küçük yaşlarda her gün kol ve bacak kemikleri kırılıyordu. 3-5 senedir daha dikkatli baktığımız için artık kırılmıyor. Ama her an kırılabilme riski çok yüksek ve kırıldığı zaman da çok ağrı çekiyor, acılar yaşıyor. Doğduğundan bu yana sürekli olarak yerde yatıyor, hiç oturup kalkamıyor. Küçük yaşta teşhis koyan doktorlar hastalığının çaresinin olmadığını söyledi. Maddi durumumuzun iyi olmaması nedeniyle ihtiyaçlarını karşılayamıyoruz. Bağ-Kur'lu olduğumuz için sözde sosyal güvenceye sahip görünmemizden dolayı yeşil kart imkanından da istifade edemiyoruz. Bağ-Kur prim borcumun ödenmesi halinde 1 yıl sonra emekli olabileceğim. Ama buna imkanım yok. Hayırseverlerin
yardımıyla prim borçlarımı ödeyebilirsem, hasta kızım da sağlık hizmetlerinden yararlanabilecek. Kendimizden vazgeçtik tek kızımızla ilgilenilmesini bekliyoruz" şeklinde konuştu.

KAYMAKAM'DAN YARDIM ELİ

Öte yandan, cam kemik hastası kızın ailesinin yaşadığı dramı öğrenen Beyşehir Kaymakamı Cumali Atilla, aileye sahip çıktı. Verilen talimat üzerine Akçabelen beldesine gönderilen Beyşehir Sağlık Grup Başkanlığı Evde Sağlık Hizmetleri nakil ambulansı ile Beyşehir Devlet Hastanesi'ne getirilen Rahime Çobanoğlu, acil servis önünde sedye üzerinde gazetecilerin yönelttiği sorular üzerine utangaç tavırlar sergiledi.

Vücudundaki kemiklerin kırıldığından şikayet eden ve sürekli ağrı çektiğinden yakınan Çobanoğlu, Kaymakamlığın kendisine sahip çıktığının belirtilmesi üzerine; "Mutlu oldum" dedi. Hastanede daha sonra doktor kontrolünden geçirilen muayene ve tedavisi için filmleri çekilen Çobanoğlu'nun başında 3 ayrı ur tespit edildiği, ameliyat olması gerektiğinin belirtildiği öğrenildi.

Hastanedeki sağlık kontrolünün ardından Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı görevlileri tarafından bir mağazada üzerine yeni kıyafetler alınan, bir lokantaya götürülerek yemek ziyafeti çekilen Rahime Çobanoğlu, daha sonra ailesi ile birlikte tekrar Akçabelen'deki oturduğu evine gönderildi.

.
Yayın Tarihi : 23 Mayıs 2008 Cuma 12:51:34


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?