6
Mayıs
2024
Pazertesi
KONYA

300 bin lale soğanı dağıtıldı

Konya Büyükşehir Belediyesi, kente diktiği 2 milyon 700 bin lale ve 300 bin soğanlı bitkinin yanı sıra vatandaşlara da bu çalışmalara ortak olması için 300 bin lale soğanı dağıttı.

300 bin lale soğanının dağıtımı için Alaaddin Tepesi'nde düzenlenen törende konuşan Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, kamuoyu ile paylaşamadıkları birçok çevre yatırımı olduğunu söyledi.

Bunların en büyüğünün Konya'nın çöpünün döküldüğü Aslım alanının projesinin tamamlanmasıyla artık çöp alanı olmaktan çıkacağını belirten Başkan Akyürek, “Daha uzak bir mesafede kimsenin görmeyeceği bir alanda 11 milyon euro'luk bir çöp toplama tesisinin yüzde 60'ı Avrupa Birliği (AB) hibeleri ile yapımını başlattık. Projesi tamamlanma aşamasında ve Türkiye'nin en önemli çevre yatırımlarından birisi olarak şuanda yürürlüğe girmiş durumda. Bugünlerde Konya'nın AB hibelerinden en yüksek payı aldığı konuşuluyor. Bunların içinde Konya'da en büyük pay belediyemizin aldığı AB hibeleridir. Tıbbı Atık Değerlendirme Tesisi ile yılda Konya'ya 250 bin YTL ve firmanın kazanacağı paranın bir bölümü de Konya'ya kazandırılacak. Çöplük alanına kurulacak enerji üretim tesisi ile o bölgenin temizlenmesinde katkı yapmış olacağız ve belediyemize yüz milyarca lira kazandırmış olacağız” dedi.

Çevreye yönelik çalışmalardan birinin de lale soğanı dağıtım ve dikim programları olduğuna değinen Başkan Akyürek, çevrecilikte en önde gelen Konya projesinin bir ayağını da süs bitkilerinin oluşturduğunu kaydetti.

Başkan Akyürek, “Kampanya ile 2 milyon 700 bine yakın lale soğanı Konya'da toprakla buluşuyor. 150 bin sümbül, 60 bin nergis soğanı, 60 bin çiğdem ve 30 bin zambak soğanı toprakla buluşmuş oluyor. Alaaddin Tepesi, Mevlana Müzesi çevresi, Saraybosna Parkı, İstanbul yolu, Ankara yolu, Ahmet Hüdai Parkı, kavşaklar ve ana arterlerde yüz binlerce soğan dikilmiş olacak ve baharla birlikte bu soğanlar boy verecek” diye konuştu.

LALE'YE SAHİP ÇIKMAK SELÇUKLU'NUN TORUNLARINA DÜŞER

Başkan Akyürek, Konya'nın Selçuklu Devletine başkentlik yaptığını, lale'nin de Selçuklu Devleti'nin aynı zamanda sembolü konumunda olduğunu anımsatarak, “Laleye sahip çıkmak, lale kültürünü yaşatmak, gelecek kuşaklara aktarmak, şiirlerimize, edebiyata, divan şiirlerine ilham veren lalenin yine günümüzde de ilham verir halde olmasını sağlamak Selçuklu'nun torunları olarak elbette bizlere düşer” şeklinde konuştu.

Konuşmasının ardından AK Parti İl Başkanı Faruk Dügen ve İl Müftüsü Şükrü Özbuğday ile birlikte bazı vatandaşlara lale soğanı dağıtan Başkan Akyürek, Alaaddin Tepesine de lale soğanı dikti.

Belediye görevlileri tarafından programa katılanlara ücretsiz lale soğanı dağıtıldı.

İHA
Yayın Tarihi : 26 Kasım 2008 Çarşamba 14:40:14


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
ilhami bayar IP: 88.247.247.xxx Tarih : 9.01.2009 11:02:54

çivrilde endemik tür özelliği taşıyan bahçede dünyanın en kıymetli bitkileri yetiştirilmektedir.ilgilenenlere duyurulur.saygılarımla