3
Mayıs
2024
Cuma
KONYA

4 yaşındaki çocuğa yapay kalp damarı

Konya'da, doğuştan kalpten akciğere kan taşıyan damarı gelişmeyen ve kalbinde delik bulunan 4 yaşındaki çocuğa sığırdan alınan damar protezi takıldı. 

Selçuk Üniversitesi (SÜ) Meram Tıp Fakültesi Hastanesi'nde gerçekleştirilen ameliyat hakkında basın toplantısı düzenleyen SÜ Meram Tıp Fakültesi Kalp ve Damar Cerrahisi Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ali Sarıgül, hastanın kendilerine morarma ve çabuk yorulma şikayetiyle geldiğini belirterek, "4 yaşındaki Yusuf Urgancı'nın yaptığımız incelemesinde kalbinin delik olduğunu ve kalpten akciğere giden damarın gelişmediğini saptadık. Bu hastalığın tek tedavisi ameliyattı ve eğer yapılmasa ileriki yıllarda tedavi şansı çok azalacaktı. Bu nedenle kendisini hemen ameliyata aldık" dedi. 

Ameliyatın riskli bir ameliyat olduğunu da dile getiren Prof. Dr. Ali Sarıgül, "Hastaya açık kalp ameliyatı yaptık ve öncelikle kalbindeki deliği kapattık. Kalpten akciğere giden damarın yerine ise sığır boynundan alınan bir doku protezi taktık. Bu protez yurt dışından sterilize edilerek getiriliyor. Konya'da ilk kez yaptığımız ameliyat sonucu hastamızın akciğerine kan gitmeye ve temizlenmeye başlamış, hastanın rengi açılarak nefes darlığı sona ermiştir. Bu protez sayesinde 20'li yaşlara kadar sorunsuz yaşayacaktır. O yıllarda yapılacak bir ameliyatla da tamamen bu sorunu ortadan kalkacaktır" şeklinde konuştu. 

Toplantı sonrası salona annesiyle gelen Yusuf Urgancı'nın ameliyattan sonra 3 günde ayağa kalktığı ve bu hafta içinde taburcu edileceği açıklandı.
.
Yayın Tarihi : 4 Temmuz 2006 Salı 17:38:25


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?