6
Mayıs
2024
Pazertesi
KONYA

42 milyar dolarlık kömür rezervi

Enerji Bakanı Güler, linyit ağırlıklı olduğu tespit edilen yeni kömür sahalarının 2 milyar 100 milyon tonu
bulduğunu açıkladı.

Türkiye’nin en çok buğday üreten ili Konya’da 520 milyon tonluk kömür rezervi tespit edildi. Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü’nün yaptığı çalışmalar sonucunda, ‘Konya Havzası’nın 520 milyon tonluk rezervle ‘kömür yuvası’ olduğu belirlendi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, göreve geldikten sonra yaptıkları çalışmaların meyvelerini toplamaya başladıklarını belirterek, sadece MTA’nın bulduğu ve linyit ağırlıklı olduğu tespit edilen yeni kömür sahalarının 2 milyar 100 milyon tonu bulduğunu açıkladı. Güler, “Enerji politikamızı büyük ölçüde kömür üzerine kuruyoruz” dedi. MTA tarafından bulunan yeni kömür yataklarının, Konya Havzası, Afşin Bölgesi, Soma (Eski kömür yataklarının olduğu yerler değil, bunlar yeni bulunan kaynaklar) ve Trakya’da olduğu bildirildi.

35 YIL YETECEK KADAR

TBMM’de gazetecilere yaptıkları çalışma hakkında bilgi veren Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, MTA tarafından bulunan 2 milyar 100 milyon tonluk kömürün önemine değinerek, “Ülkemizin zenginliğini, yer altı kaynaklarını, gece gündüz demeden, çalışarak, güneşi, rüzgarı, kömürü, ABD’yi yeniden keşfeder gibi kendi yerli kaynaklarımızı keşfediyoruz” dedi.

Türkiye’nin yerli kaynaktan temin ettiği kömürün yıllık 60 milyon ton civarında olduğunu belirten Bakan Güler, “Bulduğumuz 2 milyar 100 milyon tonu, 60 milyona bölerseniz, Türkiye’nin yerli kaynağının ne kadarı olduğu ortaya çıkar. Yani, bulduğumuz kömür, Türkiye’nin yerli üretimine 35 yıl yetecek kadar. Fakir fukaraya dağıttığımız kömür bakımından bakarsak, 350 yıl yetecek düzeyde. Hiç hesapta yoktu, daha önce bunlar yerin altında duruyordu. Bu hızla devam edilecek. Kömür konusunda bayağı ciddi çalışmalar var, daha da inşallah bulacağız” müjdesini verdi.

YENİ KÖMÜR YATAKLARI

Güler, bulunan yeni kömür yataklarının ağırlık bölümünün Konya Havzası’nda olduğunu belirtti. Bakan Güler, “Konya Havzası, Afşin Bölgesi, Soma (Eski kömür yataklarının olduğu yerler değil, bunlar yeni bulunan kaynaklar), bir de Trakya’da kömür yatakları bulundu. Daha da ümitli olduğumuz yerler var” müjdesini verdi. Türkiye’de dar gelirliye dağıtılan bedava kömürü de kendilerinin dağıttığını belirten Bakan Güler, şu çarpıcı açıklamaları yaptı:

BUNLARI KİMSE BİLMİYOR...

DAĞITILAN KÖMÜR MİKTARI: Türkiye, çok zor bir kış geçiriyor. Ama, dar gelirli, fakir fukara herkesin kömürü var. Çünkü biz, bugüne kadar 1 milyon 650 bin ton kömür dağıttık. Bu kömürü yerin altından çıkarıyoruz, kırıyoruz, parçalıyoruz, ondan sonra taşı toprağını ayırmak için yıkıyoruz, sonra torbalara koyuyoruz, 81 ile götürüyoruz. Bunu Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı yapıyor. Bunu çoğu kimse bilmiyor. Onların hepsi daha sonra, valilikler ve kaymakamlıklar aracılığıyla vatandaşa dağıtılıyor. Yani, kömürün çıkarılması, kırılması, paketlenmesi ve vilayetlere götürülmesini biz yapıyoruz. Türkiye Kömür İşletmeleri yapıyor.

14 BİN KİŞİYE EKMEK KAPISI: Böylece dar gelirli vatandaşlarımız soğuk kış günlerini sıcacık odalarında üşümeden geçiriyorlar. Bugüne kadar. Bunu 10 tonluk kamyonlarla taşındığını düşünün, 600 bin kamyon yapar. Bundan dolayı 14 bin kişiye istihdam sağladık.

SEÇİM İÇİN YAPMIYORUZ: Bunların hepsini de yazın dağıttık. Akıllı insanlar kömürünü, odununu yazın alır, kuru olsun diye. Biz bunu her yazın yapıyoruz, seçim dönemi için yapmadık. Çoğu kişi bunları bizim bakanlığımızın yaptığını bilmiyor. Belediyelerin yaptığını biliyor. Bunu vatandaş da bilmiyor. Sosyal Dayanışma ve Yardımlaşma Fonu da bunun parasını verdi.

7,5 MİLYON İNSAN FAYDALANDI: Kömürü, yaklaşık 1,5 milyon aileye dağıtıyoruz. Bir de bunu 5’le çarpacaksınız. Yani, yaklaşık 7,5 milyon insan bizim dağıttığımız bedava kömür sayesinde ısınıyor.

Bugün
Yayın Tarihi : 22 Şubat 2008 Cuma 03:27:21


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
fatih IP: 88.252.255.xxx Tarih : 23.02.2008 15:43:19

zaten insanlara iş vererek degil onları onursuzca yaşamaları için kominis devletlerdeki gibi herşeyi devlet versin biz yiyelim mantıgı var bence tabi orada ditatölük kullanılıyor burada oy için kömür gıda harçlık dagıtılıyor yani insanları bunlarla satın alıyorsunuz insanları kapınızda köle olarak yaşatacagınızı onlara onurlu birşekilde yasamayı ögretmek gerek miyormu gerci öyle yaşatırsanız kapınızdaki oy köleleri gitmiş olaçak degilmi birde bunu iyibirşey yapmış gibi çıkıp utanç duymadan anlatıyorsunuz anca bunu bizim siyasilerimiz yapar yazılar olsun sizlere