3
Mayıs
2024
Cuma
KONYA

60 bin kişi sema seyredecek

Mevlana'yı Anma Törenleri'ndeki 23 sema programı için bilet talebinde bulunan kişi sayısının, 80 bine ulaştığı bildirildi. Bu yıl ilk kez 1-17 Aralık tarihleri arasında 18 gün sürecek.

Konya Kültür ve Turizm Müdür Yardımcısı Yaşar Sarıcan, her yıl Mevlana'ya ve anma törenlerine olan ilginin giderek arttığını, bunun müzeye yapılan ziyaretlerden görülebildiğini söyledi.

Önceki yıllarda 10-17 Aralık arasında yaklaşık bir hafta yapılan anma törenlerinin özellikle semaya yoğun talep olması nedeniyle geçen yıl 7-17 Aralıkta 11 gün gerçekleştirildiğini belirten Sarıcan, bu sürenin de talebi karşılamada yeterli olmadığını bildirdi.

Yurt dışından ve Türkiye'nin dört bir yanından gelen taleplerin karşılanması yolunda bu yıl törenlerin ilk kez 1-17 Aralıkta 18 gün düzenlenmesinin kararlaştırıldığını bildiren Sarıcan, şunları kaydetti:

“Törenler için, Konya Valiliği, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, Konya Büyükşehir Belediye Başkanlığı ve Selçuk Üniversitesinin ortaklaşa yürüttüğü çalışmalar tamamlandı. Bu yıl anma törenleri kapsamında 23 sema programı yer alacak. Bunu aylar öncesinden açıkladık ve bilet için başvuruları almaya başladık. 18 Aralık 2005'te başlayan rezervasyonlar kapsamında bugüne kadar yaklaşık 80 bin kişilik bilet talebinde bulunuldu. Özellikle Şeb-i Arus ve hafta sonlarındaki yığılmayı aşmakta çok güçlük çektik. Tabi ki imkanlar ölçüsünde bu kadar yoğun talebi karşılamak imkansız.”

Konya Kültür ve Turizm Müdür Yardımcısı Yaşar Sarıcan, Mevlana Kültür Merkezi'nde yapılacak sema programlarının 18 gün boyunca her akşam bir kez, hafta sonları ise gündüz-gece olarak 2 kez izlenebileceğini, bu yıl sema programlarını yaklaşık 60 bin kişinin izleyebileceğini bildirdi.

Sema dışındaki anma törenlerinin de çok yoğun geçeceğini ifade eden Sarıcan, ”Fotoğraf, resim, hat sergileri, tiyatro gösterileri, sempozyum ve birçok ülkeden katılacak sanatçıların yer alacağı mistik müzik festivali gibi birçok etkinliğin yer alacağı anma törenlerinde, Konya'ya on binlerce turistin gelmesini bekliyoruz” dedi.

Öte yandan, Konya'da otellerin 1-17 Aralık için doluluk oranlarının yüzde 90'ın üzerine çıktığı öğrenildi. Birçok otelde hafta sonları ve Şeb-i Arus'a rastlayan dönemde yer bulmanın mümkün olmadığı bildirildi.




A.A
Yayın Tarihi : 16 Kasım 2006 Perşembe 11:05:47


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
Burhan Enginar IP: 88.226.161.xxx Tarih : 19.11.2006 03:54:26
Nede olsa 2007 yılı UNESCO tarafından Mevlana yılı ilan edildi... Bu sene iyi kutlamk grkiyor