6
Mayıs
2024
Pazertesi
KONYA

62 lira için hapis yatmayın!

62 LİRADAN KAÇARKEN 3 YIL HAPİS YATMAYIN

Konya'da nüfus cüzdanlarını kaybeden bazı kişilerin Nüfus Müdürlüğü'ne 62 TL cezayı ödememek için suç uydurarak polise başvurduğu belirlendi. Konya Emniyet Müdürlüğü yetkilileri, '62 TL cezadan kaçarken suç uydurmadan 3 yıl hapis cezası almayın' uyarısında bulundu.

Türkiye genelinde bazen karşılaşılan kapkaç, hırsızlık, gasp gibi olayların gerçeği yansıtmadığı yapılan çalışmalarla ortaya çıkıyor. Bazı vatandaşların "suç uydurma" suçunun cezasını bilmediği için yalan söyleyerek kolluk kuvvetlerini kandırmaya çalıştığını belirten yetkililer, gerçeğin ortaya çıkmasından sonra pişmanlığın fayda etmediğini söyledi. 62 TL cezayı ödemekten kaçan bazı kişilerin, kapkaça uğradım, çantamı veya cüzdanımı çaldırdım diyerek rapor tutturduğu, bu sayede cezayı ödemeden yeni nüfus

cüzdanı çıkartmayı amaçladığını ortaya koydu. Yetkililer, devleti yanıltmanın bir cezası olduğunu belirterek, Türk Ceza Kanunu'nun (TCK) 271. maddesini hatırlattı. TCK'ya göre işlenmeyen bir suçu, yetkili makamlara işlenmiş gibi ihbar eden ya da işlenmeyen bir suçun delil veya emarelerini soruşturma yapılmasını sağlayacak biçimde uyduran kimseye 3 yıla kadar hapis cezası verilmesi öngörülüyor.

 62 LİRA İÇİN 'KAPKAÇA UĞRADIM' DEDİ

Daha önce 2 lira 58 kuruş olan nüfus cüzdanını kaybetme cezası, İçişleri Bakanlığı'nca valiliklere gönderilen genelgeyle 62 TL'ye çıkartılmıştı. Konya'da bu cezayı ödemek istemeyen bir çocuk annesi A.B'nin, kapkaç yalanını uydurduğu ortaya çıktı. İddiaya göre anne A.B, 16-17 yaşlarında bir kişinin çantasını alarak kaçtığını söyledi. Bunun üzerine çalışma yapan polis, 'Kapkaça uğradım' diyen A.B'nin şüpheli tavırları ve verdiği çelişkili ifadeler sonucunda gerçeği ortaya çıkardı. A.B, 5 yaşındaki oğlunun

nüfus cüzdanının kayıp olduğunu, 62 TL para cezası ödememek için kapkaça uğradığını söylediğini itiraf etti. Polis de, A.B. hakkında suç uydurmaktan işlem yaptı.

GENELLİKLE ÇOCUKLAR VE KADINLAR SUÇ UYDURUYOR

Sadece nüfus cüzdanını kayıp edenlere verilen cezayla alakalı suç uydurmanın olmadığını belirten yetkililer, "Özellikle çocuk ve kadınlar suç uyduruyor. Çocuklar babalarından korktukları için kaybettiği saati veya arkadaşlarıyla bir günde harcadığı parasını 'gasp edildim' diye anlatıyor. Bazı bayanlar da, eşlerinden çekinip korktukları için suç uyduruyorlar. Gerçekler ortaya çıktığında ise pişman olmak için çok geç kalıyorlar. Çünkü suç uydurmanın cezası 62 liradan veya gasp edildim demekten daha ağır sonuçlar getiriyor. TCK'nın 271. maddesi suç uyduranlar hakkında 3 yıl hapis cezası ile yargılanmasını istiyor" dedi.

Geçtiğimiz hafta arkadaşının bozulan aracı için babasına ait iş yerindeki kasadan 250 TL para alan bir çocuk 'Gasp edildim' demiş, daha sonra suç uydurduğu belirlenmişti. Öte yandan, ilgisizlikten yakınan bir kadın da intihar girişiminde bulunmuş, daha sonra kocasından korkarak 'Beni telle boğmak istediler' diyerek yalan söylemişti.

İHA
Yayın Tarihi : 27 Ocak 2010 Çarşamba 09:55:02
Güncelleme :27 Ocak 2010 Çarşamba 10:09:12


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?