6
Mayıs
2024
Pazertesi
KONYA

69 yaşındaki yüzücüden eğitim

Konya'nın Beyşehir ilçesinde 8 yaşından bu yana yüzme sporuyla uğraşan 69 yaşındaki yüzücü Cezmi Arıkan, yüzme bilmeyen çocuklara gönüllü olarak yüzme eğitimi veriyor.

Beyşehir Gölü'nde uzun mesafede yüzebilen ve uzun süre suda kalabilme yeteneğine sahip olan 69 yaşındaki Cezmi Arıkan, sağlıklı ve zinde yaşamını yüzme sporuna borçlu olduğunu ifade etti.

Uzun yıllar önce göldeki bazı adalara yüzerek gidip geldiğini ve destek verilmesi halinde ilerleyen yaşına rağmen bunu tekrarlamak istediğini dile getiren Arıkan, yeni neslin Beyşehir Gölü'nde yüzülebilecek alanın fazla olmaması yönünden şanssız olduğunu kaydetti.

Küçük yaştaki çocukların büyük bölümünün yüzmeyi dahi bilmediğini vurgulayan Arıkan, mavi sularda serinleyen ancak yüzme tekniğini bilmeyen çocukları gördüğünde onlara yüzmenin tekniklerini gönüllü olarak öğretmeye başladığını aktardı.

Arıkan, 8 ile 9 yaşlarındaki bir çocuğa iyi bir beceriye sahip olması halinde 45 dakikada yüzmeyi öğretebileceğini iddia ederek, "Bugüne kadar çok sayıda çocuğa gönüllü olarak suda durmayı ve yüzmenin püf noktalarını en ince ayrıntılarıyla öğrettim. Yüzmeyi öğrenen çocukların bu spora olan ilgisinin daha da arttığını ve bilinçli olarak yüzmeye başladıklarını gördüm" şeklinde konuştu.

Yaz döneminde göl kıyılarında, özellikle Jandarma Bot Komutanlığı'nın konuşlu olduğu derin kesimlerde her gün birkaç saat yüzdüğünü anlatan Arıkan, "Benim yüzme öğrettiğimi bilen, duyan çocuklar da kıyılarda yanıma kadar gelerek bunun inceliklerini öğretmemi ister. Ben de onları kesinlikle kırmam. Boğulmamak ve iyi bir yüzücü olabilmek için neler yapılması gerektiği konusunda hepsini bilgilendiriyorum. Aç karnına yüzmeyi, suda ağzı kapalı olarak burundan nefes almalarını, mayolarında kramp girdiği zamanlarda müdahale edebileceği sürekli olarak bir çengelli iğne ya da toplu iğne bulundurmayı tembih ederim. Çünkü, bunları ben de yapıyorum. Su içerisinde muhtemel kramp girmelerinde bu iğnenin batırılıp vücudun bir yerinin kanatılması halinde, kramp ortadan kalkar ve boğulma tehlikesi atlatılır" diye konuştu.

Cezmi Arıkan, ailesinde yüzme sporuyla yakından ilgilenen, hatta yaz-kış demeden her dönem yüzebilen yakınları olduğunu da dile getirirken, sağlıklı bir hayat için herkesi yüzme sporuyla ilgilenmeye davet etti.
 

İHA
Yayın Tarihi : 28 Ağustos 2009 Cuma 16:03:08


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?