6
Mayıs
2024
Pazertesi
KONYA

700 çeşit yemek görücüye çıktı

Selçuk Üniversitesi (SÜ) Beyşehir Ali Akkanat Meslek Yüksekokulu'nda 2008-2009 eğitim yılının sona ermesi nedeniyle düzenlenen yiyecek-içecek (gastronomi) şöleni okulun bahçesinde ortaya görsel bir ziyafet çıkardı.

Yüksekokulda öğrenim gören öğrencilerin evlerinde hazırladığı Türk ve dünya mutfaklarının birbirinden seçkin yaklaşık 700 çeşit yemeği görücüye çıkarıldı. Şölene katılan davetliler hazırlanan değişik yemeklerin tadına bakabilmek için standların önünde uzun kuyruklar oluşturdu.

Etkinlikle en ilgi çeken bölüm protokol kısmındaki standda yer alan ve dekoratif şekiller verilen karpuzlara oldu. Atatürk heykeli, kartal ve gül motifi verilen karpuzların hazırlayıcısı olan Beyşehir Meslek Yüksekokulu 2003 yılı mezunu Halit Şaşar, halen Antalya Belek'te 5 yıldızlı bir otelde 7 yıldır aşçı olarak görev yaptığını belirterek, “Mezun olduğum okula, her yıl geleneksel olarak düzenlenen gastronomi şöleninde gelerek bize verilen emeklerin karşılığını yaptığımız bu çalışmalarla ödeme gayretindeyiz. Aşçılık konusunda tüm bölümlerde deneyimim var. Özellikle dekor konusunda iddialıyım. Bu karpuzlara dekor vermenin temel teknikleri var. Buradaki Atatürk heykeli en zor olanı. Bunları yapmadan önce bol kara kalem çalışması yapmak gerekiyor. Çizeceksiniz, sileceksiniz. Bunu hep yapa yapa en son karpuz üzerinde deneyeceksiniz. Basit dekorlardan başlayarak en zor olanına doğru kendinizi geliştirmeniz gerekiyor” dedi.

TALİHSİZ BİR KAZA SONUCU ORTAYA ÇIKAN YETENEK

Karpuz vb.ürünlere insan figürleri vermenin zor olduğunu, kabartma olanlarının ise heykeltıraş kategorisinde en zor olanı olduğunu belirten Şaşar, “Karpuza bu Atatürk heykeli dekorunu verebilmem yaklaşık 25-30 dakikalık bir zamanımı alıyor. Diğerlerini 10-15 dakika gibi kısa sürelerde yapabiliyorum. Ama bu süreler yeni öğrenenler için daha uzun olabiliyor. Bu dekorları verirken bir sanatı icra ettiğimizi düşünüyorum. Elimizdeki bıçağı kalem gibi kullanmak da farklı bir sanat olsa gerek. Bu mesleği ben geçirdiğim bir talihsiz kaza sonucu öğrendim. Bacağım kırılıp bir sene yatmak zorunda kalınca can sıkıntısından kara kalem çalışırken böyle bir yeteneğin sahibi oldum. Ama öğrenci arkadaşlarımızın bunları yapmaları için bayağı bir çalışmalarının gerekli olduğunu bilmeleri gerekiyor” diye konuştu.

700 ÇEŞİT YEMEK GÖRÜCÜYE ÇIKTI

Şölen hakkında bilgi veren yüksekokulun Turizm Otelcilik Program Başkanı Öğretim Görevlisi Karabey Palavar ise, her eğitim döneminin sonunda geleneksel hale getirdikleri gastronomi şöleninin bu yıl 11'ncisini gerçekleştirdiklerini söyledi.

Bu tür şölenlerin oldukça meşakkatli bir iş olduğunu, geçmiş yıllardan da deneyim gerektirdiğini aksi halde hayata geçirilmesinin oldukça zor olduğunu da vurgulayan Palavar, “Çünkü olay sadece yemek yapmaktan ibaret değil. Bunun sunumu ve dekoru çok farklı bir kompozisyon. Zamanımız kısıtlı olduğundan bugün buzdan heykeller ve kabaktan farklı dekorlar yapamadık. Ama bu yıl geçtiğimiz yıllardan farklı olarak mutfağa okulun tüm öğrencilerini dahil ettik. Sadece turizm bölümü öğrencileri değil, diğer programlardaki öğrencilerimizin de olayı sahiplenmesiyle yaklaşık 1700 adet tatlısından tuzlusuna, sıcağından soğuğuna kadar, böreğiyle Türk ve dünya mutfaklarından örnekler var menümüzde. Yaklaşık bu 700 çeşidi ihtiva ediyor. Amacımız; tamamının evlerde öğrencilerimiz ve aileleri tarafından yapılması. Yerli malı haftası gibi düşünün, yani onun biraz daha gelişmiş hali, ne kadar öğrencimiz varsa o kadar yemeğimiz var bugün” dedi.

Yüksekokul bahçesinde düzenlenen gastronomi şölenine davetli olarak kamu kurum ve kuruluş temsilcileri, okul yöneticileri, öğretim görevlileri ile öğrenciler ve aileleri de katıldı. Davetliler 700 çeşit yemekten tadabilmek için standlar önünde uzun kuyruklar oluşturdu. Programın son bölümünde ise öğrenciler müzik eğlence bölümünde oynayarak ders yılı yorgunluğunu üzerinden atmaya çalıştı.

İHA
Yayın Tarihi : 14 Mayıs 2009 Perşembe 16:28:42
Güncelleme :14 Mayıs 2009 Perşembe 16:34:20


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?