4
Mayıs
2024
Cumartesi
KONYA

790 gramlık bebeğe kalp ameliyatı

Konya'da 5 yıllık evli bir çiftin 25 haftalıkken, 25 santimetre olarak doğan kız bebekleri kalp yetmezliği nedeniyle doğumdan 8 gün sonra ameliyat edildi.

Yaklaşık 10 gün önce artan sancılar nedeniyle Selçuk Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi Hastanesine giden anne Nimet Durlanık, erken doğumla 25 haftalık bir kız bebek dünyaya getirdi.

Erken doğması nedeniyle özellikle ciğerleri solunum için yeterli düzeyde gelişemeyen 790 gram ağırlığında, 25 santimetre uzunluğundaki bebek, hastanedeki tüm cihazların dolu olması nedeniyle doğumdan hemen sonra ek solunum cihazına bağlanamadı.

Solunum problemi yaşayan ve doktorların en fazla 2 saat yaşam biçtiği minik, yaklaşık 2-3 saat vakum ile solunum desteği verildikten sonra zorla da olsa kendi kendine solunum yapmaya başladı.

Doğumdan yaklaşık 8 saat sonra ailesi tarafından ek solunum cihazının bulunduğu Başkent Üniversitesi Konya Uygulama ve Araştırma Merkezine getirilen bebek, yeni doğan yoğum bakım ünitesinde hemen solunum cihazına bağlanarak yaşatılmaya çalışıldı.

AÇIK DAMAR TESPİT EDİLDİ

Burada doktorların yaptığı muayenede bebeğin, doğumdan sonra kalp çevresinde kapanması gereken 'duktus arteriosus' adlı bir kanalının kapanmadığı ortaya çıktı.

Bunun üzerine Başkent Üniversitesi Tıp Fakültesi Kalp Damar Cerrahi Uzmanı Operatör Dr. Can Vuran, ameliyat için Konya'ya çağrıldı.

Vuran, kanalın kapanması için yapılan ilaç tedavisinin cevap vermediğini, temiz kanın vücuda dağılmasını engelleyen ve akciğere fazla kan gitmesine bağlı olarak kalp yetmezliğine neden olan kanalın kapatılması için kalp ameliyatının kaçınılmaz olduğunu belirtti.

Yaptıkları ameliyatla akciğerin fazla yıpranmasına bağlı olarak kalp yetmezliğinin önüne geçmeye çalıştıklarını ifade eden Vuran, şunları kaydetti:

“Bebek ameliyata alınana kadar kilo kaybetti. Doğumdan yaklaşık 8 gün sonra ameliyat edilirken bebeğin ağırlığı yaklaşık 600 gramdı. Bebeğin halen sağlık durumu ile ilgili riskli bir dönem söz konusu. Normalde 24 haftalık bebekler 'yaşaması zor' diye kabul edilir. Bu çocuk da halen bu sınırın çok az üzerinde seyrediyor. Organlarının gelişmesi için yoğun bir tedavi gerekiyor.”

Vuran, bebeğin ameliyat ortamına taşınması halinde hayatına kast edecek riskler meydana getirebileceğini göz önünde bulundurarak yoğun bakım ortamında açık yatak üzerinde ameliyatı gerçekleştirdiklerini bildirdi.

AİLENİN HASRETİ SONA ERECEK

Baba Celal Durlanık ise bugüne kadar 3 bebeklerini anne karnında ya da doğumdan hemen sonra kaybettiklerini ilk çocukları olarak bekledikleri bu kız bebeklerine bunun için 'Hasret' adını verdiklerini söyledi.

2 saat yaşanacağı söylenen bebeklerinin şimdi yoğun bakımda yaşam mücadelesi verdiğini dile getiren baba Durlanık, “Bizim çocuk hasretimizi sona erdirecek Hasret'in yaşaması için dua ediyoruz. Umarım yaşam savaşını kaybetmez de Hasret'i kucağımıza alırız” dedi.
A.A
Yayın Tarihi : 26 Kasım 2006 Pazar 11:12:06


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?