7
Mayıs
2024
Salı
KONYA

9. Beyaz Kiraz Festivali başladı

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, "Türkiye'de Atatürk, cumhuriyet, demokrasi, laiklik, cumhuriyetin kazanımları tartışılamaz" dedi.

Konya'nın Ereğli ilçesinde Kültür Park'ta düzenlenen 9. Beyaz Kiraz Festivali'ne, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, Konya Valisi Osman Aydın, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Haluk İpek, Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, AK Parti Konya milletvekilleri Sami Güçlü, Hasan Angı, Mustafa Kabakçı, Orhan Erdem, Abdullah Çetinkaya, Ayşe Türkmenoğlu ve Muharrem Candan, Ereğli Belediye Başkanı Ahmet Özdoğan ve çok sayıda davetli katıldı.

Bakan Çelik, yaptığı konuşmada, dünyanın eski dünya, Türkiye'nin de eski Türkiye olmadığını belirterek, "Dünyada olduğu gibi Türkiye'de de çok şeyler değişti. Ülkede en sağlıklısı en iyi üretilecek. Bunları pazarlayacağınız alanlar bulacaksınız. Bundan sonra bu pazar alanına göre uygun şekilde üretim mekanizmaları gerçekleştirmek gerekiyor. Ekmek artık aslanın ağzında değil aslanın midesinde. Ereğli'de 5 bin aile geçimini beyaz kirazdan elde ediliyor. 10 bin ton beyaz kiraz üretip bunu ihraç ediyorsunuz. Türkiye'nin hedefi 100 bin ton beyaz kiraz ihraç etmektir. Buna en büyük kaynak Ereğli olacak. Tarımda 2002 yılında 7,5 milyon nüfus çalışıyordu. Bu nüfus 5 milyona indi. Tarımdaki çalışan nüfusumuz biraz azalacak, sanayide ve hizmet sektöründe artmaya devam edecektir. Türkiye bu yola girmiştir, bu yol doğru bir yoldur. Kişi başına gelir tarımda bin dolarken şimdi 2 bin 500 dolara çıktı. Yeterli mi? Yeterli değil. 2 bin 500 dolarla çağdaş Türkiye'yi çağdaş dünyayla bütünleştirmek mümkün değil. O halde hem üretim araçlarında modernizasyona gideceğiz, hem de tarımda olması gereken nüfusu tarımda tutarak dünyada söz sahibi olabileceğimizi bilmemiz gerekiyor. Tarımda çok önemli hizmetlere imza atıldı. Tarımdaki ihracat 2002'de 4 milyar dolar olarak gerçekleşirken, şimdi 10 milyar dolara gelmiştir. Önemli değişim ve dönüşüm sürecindeyiz" diye konuştu.

"ÇOK ÖNEMLİ YASALARIN MECLİSTEN GEÇMESİNİ SAĞLADIK"

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı olarak son 8 ay içerisinde çok önemli yasaların meclisten geçmesini sağladıklarını ifade eden Bakan Çelik, "Tarımla meşgul olan vatandaşlarımıza 15 gün prim ödeme karşılığında 1 aylık sigortalılık imkanını getirdik. 15 gün prim ödeyeceksiniz, 1 ay sigortalı görüneceksiniz. Bu imkanı köy muhtarlarımıza, el sanatlarıyla meşgul olan kadınlarımıza getirdik. Sosyal Güvenlik Yasası'nda şehit ailelerimizin yavrularının burslarında yüzde 25'lik artış getirdik. Yani toplumun tüm kesimlerine dönük çok önemli düzenlemeler getirdik. Artık 1 Ekim'den sonra 18 yaşına kadar bütün vatandaşlarımız, kim olursa olsun, işsiz güçsüz anne babanın çocuğu hastanelerde devletin himayesinde ücretsiz tedavi görecek. Özürlülerimiz için de çok önemli çalışmalar yaptık. Bir diğer düzenleme ise prim borçlarının yapılandırılması. İnanıyorum ki bütün vatandaşlarımızı çok ilgilendiriyor. Bağ-Kur'lu olan, emekli olacak fakat gecikme faizleriyle birlikte borcunu ödeyemez duruma gelmiş olan on binlerce
vatandaşımız var. Bunlarla ilgili faiz ve gecikme zamlarının yüzde 85'ini sildik. 28 Temmuz son gün. 28 Temmuz'a kadar müracaat etmeyen, işlemlerini yaptırmayanlar bu büyük imkandan istifade edemeyecek. Bu düzenlemenin kıymetinin bileneceğini ümit ediyorum. Yoğun bir şekilde de talepler var. Bundan sonra artık sosyal güvenlik sistemimizin bu tür alacakları olmayacak. Her ay, 2 ayda bir, 3 ayda bir vatandaşımızdan alacaklarımızı takip edeceğiz. Böyle 2 yıla, 3 yıla bırakmayacağız. İşsizliği önlemek için de çok önemli düzenlemeler getirdik. Özürlü istihdam ettiğiniz zaman primlerini biz devlet olarak karşılıyoruz. Kadınlarımızdan yaş sınırını kaldırdık. Kaç yaşında olursa olsun, bir bayanı istihdam ettiğiniz zaman onun primlerini de biz devlet olarak ödüyoruz. Amacımız iş verenin üzerindeki yükleri kaldırıp, çok daha fazla sayıda vatandaşlarımızın, kadınlarımızın istihdamını sağlamaktır. İnanıyorum ki önümüzdeki günlerde işverenlerimiz bu imkanları en iyi şekilde değerlendireceklerdir" şeklinde konuştu.

"GECEMİZİ GÜNDÜMÜZE KATARAK ÇALIŞIYORUZ"

Bakan Faruk Çelik, Türkiye'nin dört bir tarafının şantiyelerle dolu olduğunu ifade ederek şöyle devam etti:

"Onlarca yıl bekleyen Karadeniz Çevre Yolu nasıl olur da bitiyor. Onlarca yıl bekleyen Bolu Tüneli nasıl oluyor da şimdi açılıyor. 80 yılda yapılan 43 bin tane toplu konut ama şimdi yapılan 5 senede 300 bin tane konut. Hangi birini sayalım, o kadar çok hizmetler, ortaya konulan projeler var. Türkiye şaha kalktı. Eksiklerimiz yok mu, tabii ki var. Ama şunu unutmayalım mevcut imkanları en güzel şekilde değerlendirmek için gecemizi gündüzümüze katıyoruz. Başbakan Recep Tayip Erdoğan'ın hükümetinde en talihsizlik ne biliyor musunuz? Bakan olmak. Bakan olduğun zaman ne zaman telefonun çalacak, gecenin 2'sinde mi, 3'ünde mi nasıl kaldırılacaksınız, nasıl talimatlar alacaksınız. Canımız çıkıyor, ne takatimiz var, ne uykumuz var. Gecesiyle gündüzüyle çalışan bir Başbakan ve gecesiyle gündüzüyle koşturan bakanlar var."

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, "Bizbirbirimizle uğraşmasak, enerjimizi içeride tüketmesek her şey çözülecek. Ama dönüyoruz, gidiyoruz iki de bir kalkınmış bir ülke gibi birbirimizin paçasından aşağıya çekiyoruz. Dışarı çıktığımız zaman başarılar var. İçeri döndüğümüz zaman maalesef karamsar bir tablo var. Türkiye'nin bundan kurtulması gerekiyor. Türkiye'ye bu yakışmıyor. Türkiye'de Atatürk, cumhuriyet, demokrasi, laiklik, cumhuriyetin kazanımları tartışılamaz. Açık ve net söylüyorum. Bunları tartışan mı var? Böyle bir dert mi var? Yok. Ama bunları sorun haline getirmek, problem haline getirip Türkiye'nin kalkınması, Türkiye'nin çağdaş dünya devletleri arasında yer alma konusundaki bu adımlarına sekte vurmak olmuyor. Eara 18 yaşına kadar bütnerjiyi içeride tüketmeyelim. Yeteri kadar düşmanımız var. Bunlarla mücadele edelim. Bu milletin karşısında tarih boyunca hiç kimse duramamıştır. Yine kimse duramayacaktır. Yeter ki bizim birliğimiz, bütünlüğümüz kaybolmasın" diye konuştu.

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Haluk İpek de, Ereğli insanının çok çalışkan olduğunu belirterek, "Uzun yıllar yapılmayan işler 4,5 yıla sığdırılmış. Ereğli toprakları çok verimli. Özellik doğu ve batı medeniyetinin geçiş noktasında. Ereğli son 6 yılda hızlı bir gelişme kaydetti" dedi.

Ereğli Belediye Başkanı Ahmet Özdoğan ise, Ereğli'yi ilçe gibi değil il gibi yönettiklerini ifade ederek, "Geleceğe yönelik birçok projeler yaptık. Halkımızın geleceğine yönelik büyük yatırımlar yaptık. Türkiye'de 12 bin ton beyaz kirazın 10 bin tonu Ereğli'de üretiliyor. Bu festivalde Ereğlimizi Türkiye'ye tanıtmayı amaçlıyoruz" şeklinde konuştu.

Konuşmaların ardından beyaz kiraz yarışmasında dereceye girenlere çeşitli ödüller verilirken, Bakan Faruk Çelik'e beyaz ve kırmızı kirazlardan hazırlanmış Türk bayrağı tablosu hediye edildi.

.
Yayın Tarihi : 28 Haziran 2008 Cumartesi 16:41:55


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?